Antena 3 CNN Economic Biz News Business Plafonul de garantare a depozitelor la bănci, majorat la 50.000 de euro, de miercuri

Plafonul de garantare a depozitelor la bănci, majorat la 50.000 de euro, de miercuri

Plafonul de garantare a depozitelor la bănci, majorat la 50.000 de euro, de miercuri
15 Oct 2008   •   11:26

Plafonul de garantare a depozitelor constituite de populaţie la bănci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro din 15 octombrie 2008, pentru minimum un an, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, marţi, de Guvern. "Depozitele constituite de persoanele fizice la oricare dintre instituţiile de credit participante la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar vor fi garantate până la suma de 50.000 euro pentru o perioadă de cel puţin un an. Începând cu data de 15 octombrie 2008, plafonul garantat pentru persoanele fizice este reprezentat de echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro", potrivit unui comunicat al Guvernului citat de Mediafax.
Executivul se va conforma oricărei decizii a UE în domeniu, indiferent dacă aceasta va presupune o nouă majorare sau eliminarea plafonului de garantare, a declarat Premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de guvern. "Dacă la nivelul Uniunii Europene se va lua o decizie de a majora acest plafon sau de îl înlătura, suntem în măsură să facem acelaşi lucru, cu toate că în România, şi conform declaraţiei guvernatorului BNR, peste 99% dintre depozite se încadrează în acest plafon", a spus Tăriceanu.
Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au ajuns, săptămâna trecută, la o înţelegere privind majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare din blocul comunitar, de la 20.000 euro la 50.000 de euro. Pe fondul crizei financiare internaţionale, măsura a fost luată pentru a susţine încrederea în economisire.
99,2% din depozitele din România sunt sub 20.000 de euro, a declarat, luni, guvernatorul BNR Mugur Isărescu . Acesta a menţionat că nu era necesară creşterea plafonului de garantare a depozitelor, dar că este de datoria autorităţilor să se alineze la reglementările europene.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close