Antena 3 CNN Economic Biz News Business Plajele din Sulina şi Sfântu Gheorghe vor fi privatizate

Plajele din Sulina şi Sfântu Gheorghe vor fi privatizate

Plajele din Sulina şi Sfântu Gheorghe vor fi privatizate
21 Iul 2007   •   10:11

Se privatizează şi ultimele plaje sălbatice din Delta Dunării. Sulina şi Sfântul Gheorghe. Acestea vor fi inchiriate pe o perioada de cel putin 10 ani. Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, iniţiat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, plajele din Sulina şi Sfântu Gheorghe pot fi închiriate prin participarea la licitaţie publică de către orice persoană juridică, publică sau privată, din ţară sau din străinătate, garanţia de participare la licitaţie fiind de 10% din chiria anuală. Practic, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va încasa 50% din sumele percepute din închirierea plajei, iar restul de 50% se va duce la bugetul de stat.

Propunerea legislativă a fost deja trimisă la Ministerul Mediului. Cu toate acestea, guvernatorul Deltei Paul Cononov, le-a declarat jurnaliştilor de la Gardianul că dreptul de administrare al plajelor îl vor primi consiliile locale din Delta Dunării şi nu societăţile private. Potrivit aceleiaşi surse primarii celor două localităţi, Sulina şi Sfântu Gheorghe, sunt revoltaţi de faptul că se va organiza licitaţie publică, din care mai mult ca sigur câştigatori vor ieşi firme private. Cei doi edili spun că banii din urma închirierii plajelor ar trebui să ajungă la autorităţile locale.

Cei care câştigă licitaţia au obligaţia să execute lucrări de conservare şi să întreţină şi să igienizeze zilnic plajele. Potrivit proiectului legislativ, aceştia mai au obligaţia să organizeze activităţi sportive şi de agrement nautic, să nu împiedice accesul pe plajă sau să impună vreo taxă şi să nu închirieze la rândul lor porţiunea de plajă pe care o gestionează. Plajele din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se afla în proprietatea statului şi sunt controlate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, instituţia abilitată să aibă în grijă acest patrimoniu natural internaţional.

Antena 3

×
Parteneri
1,5 milioane de angajați români ar putea avea salarii mai mici, din iulie
x close