Plajele vor fi administrate de hotelieri şi autorităţi locale

29 Apr 2009   •   14:07
Plajele vor fi administrate de hotelieri şi autorităţi locale

litoral romania

Plajele vor fi administrate de hotelieri şi autorităţi locale în baza unor contracte de asociere încheiate cu Administraţia Naţională Apele Române, potrivit unor modificări legislative, promovate pentru eliminarea intermediarilor dintre stat şi proprietarii unităţilor de cazare.

Guvernul a aprobat, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea reglementărilor privind utilizarea plajelor şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă.

"Având în vedere că se apropie deschiderea oficială a sezonului estival, era nevoie să schimbăm legislaţia, în sensul utilizării performante a plajelor în scop turistic. Vom reuşi, în acest fel, eliminarea intermediarilor care existau între stat şi deţinătorii de structuri de primire turistică în administrarea plajelor", a declarat, într-un comunicat, ministrul Turismului, Elena Udrea.

În prezent, plajele sunt concesionate de Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral unor operatori privaţi care, la rândul lor, le pot închiria către hotelieri,scrie Mediafax.

Conform noului act normativ, utilizarea plajelor în scop turistic va fi realizată în baza unui contract de asociere între hotelieri şi autorităţi locale cu titularul dreptului de administrare, Administraţia Naţională Apele Române, prin Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral, pe perioada unui sezon estival.

Contractele de asociere pot fi încheiate de operatorii economici care administrează structuri de primire turistice, proprietarii sau administratorii de ansambluri rezidenţiale, firmele care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi sportive.

"De asemenea, autorităţile administraţiei publice din localităţile riverane Mării Negre se pot asocia cu Administraţia Naţională Apele Române pentru maxim 20% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic situate pe raza lor administrativ teritorială", se menţionează în comunicat.

Încheierea contractelor se va face în funcţie de o serie de criterii cumulative, respectiv clasificarea structurii de primire turistice (de la cinci la două stele), situarea faţă de plajă şi numărul de locuri de cazare. Criteriile minime pentru utilizarea plajelor în scop turistic vor fi stabilite prin ordin al ministrului Turismului.

Lucrările de întreţinere şi ecologizare a plajelor vor fi realizate de Administraţia Naţională Apele Române, prin Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral. Lucrările vor fi finanţate atât din bugetul propriu al Administraţiei, cât şi din veniturile obţinute de la utilizatorii plajelor cu destinaţie turistică, proporţional cu suprafaţa utilizată.

"Motivele care au stat la baza acestui act normativ sunt disfuncţionalităţile constatate cu privire la punerea în valoare a potenţialului turistic natural al plajelor, în condiţiile în care aceste zone sunt administrate de entităţi care nu au ca obiect de activitate desfăşurarea de activităţi turistice. De asemenea, închirierea plajelor către operatori privaţi care nu prestau servicii turistice a condus la imposibilitatea operatorilor de turism de a oferi servicii turistice integrate celor care vizitau litoralul românesc al Mării Negre", se mai spune în comunicat.
Antena3.ro

Parteneri
x close