Antena 3 CNN Economic Biz News Business Preşedintele Gaz de France, la discuţii cu Băsescu pe tema gazoductului Nabucco

Preşedintele Gaz de France, la discuţii cu Băsescu pe tema gazoductului Nabucco

Preşedintele Gaz de France, la discuţii cu Băsescu pe tema gazoductului Nabucco
24 Apr 2008   •   21:47

Preşedintele Băsescu l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe Jean-Francois Cirelli, preşedintele director general al Gaz de France. Proiectul conductei de gaz Nabucco a fost unul dintre subiectele centrale ale discuţiilor dintre cei doi oficiali, potrivit unui comunicat remis de preşedinţie. ?A fost subliniat faptul că proiectul conductei de gaz Nabucco constituie o prioritate pentru executivele român şi francez, fiind necesară atragerea de către statele implicate în proiect a companiilor cu expertiză recunoscută, care pot contribui la succesul procesului de punere în aplicare?, se mai arată în comunicat.

Planurile de asociere a companiei Gaz de France la proiectul Nabucco au fost făcute publice încă din luna februarie, cu ocazia vizitei efectuate de preşedintele francez în România. Într-un discurs susţinut alături de Nicolas Sarkozy, Traian Băsescu a anunţat că ?firma de stat franceză Gaz de France va fi asociată proiectului Nabucco, România urmând să fie un susţinător al Gaz de France?.

Declaraţia liderului de la Cotroceni a produs însă stupefacţie în rândul statelor membre asociate în acest proiect, care i-au cerut socoteală ministrului român al Economiei, Varujan Vosganian. La doar trei zile de la anunţul preşedintelui român, candidatura grupului energetic francez a fost respinsă. Statele implicate în proiect refuzau ca Gaz de France să devină al şaselea partener european în cazul gazoductului Nabucco. Decizia a survenit după ce Turcia a anunţat că se opune clar participării Gaz de France la proiectul gazoductului Nabucco.

Gazoductul, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică, către Austria, reprezintă un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei faţă de importurile de gaze din Rusia.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close