Antena 3 CNN Economic Biz News Business Preţul aurului a atins un nivel istoric, de 1.000 de dolari pe uncie

Preţul aurului a atins un nivel istoric, de 1.000 de dolari pe uncie

Preţul aurului a atins un nivel istoric, de 1.000 de dolari pe uncie
13 Mar 2008   •   17:32

Preţul aurului a atins un nivel istoric, de 1000 de dolari pe uncie la bursa de mărfuri de la New York, dar şi la cea din Londra. Anunţul a fost făcut de AFP. Majorarea preţului a fost declanşată de poziţia slabă a dolarului, de cererea mare de investiţii şi de teama de creştere a inflaţiei pe fondul măririi preţului petrolului.

Încă de la începutul anului, valoarea aurului s-a ridicat cu 20%, după ce anul trecut crescuse cu 32%. Potrivit BBC, problemele economice ale SUA vor avea ca efect majorarea preţului aurului, din două motive. Primul este că valoarea aurului se menţine constantă, în anumite limite, iar al doilea deoarece decăderea dolarului va aduce micşorarea rezervei federale.

Dolarul a decăzut şi mai mult miercuri, în comparaţie cu Euro şi yenii japonezi. Pentru prima oară din 1995, în comparaţie cu yenii japonezi, valoarea dolarului a scăzut sub 100 de unităţi, în timp ce, în comparaţie cu euro, este cotat la 1,562 unităţi.

Analiştii pieţei americane prevăd în continuare o cădere şi mai mare a dolarului, în timp ce apar mai multe date în privinţa pierderilor suferite de băncile care au investit pe piaţa imobiliară. Deja multe companii au înregistrat pierderi de miliarde de dolari, ceea ce a dus la fluctuaţii majore ale bursei şi au creat un mediu unde afacerile nu mai devin profitabile.

Preţul barilului de petrol a doborât joi un dublu record. A trecut de pragul de 110 dolari la New York şi de 106 dolari la Londra.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close