Antena 3 CNN Economic Biz News Business Preţul petrolului aduce lumea în pragul unui şoc energetic

Preţul petrolului aduce lumea în pragul unui şoc energetic

Preţul petrolului aduce lumea în pragul unui şoc energetic
10 Noi 2007   •   11:08

Preţul petrolului se apropie de valoarea record de 100 de dolari pe baril, iar probabilitatea producerii unui şoc energetic este tot mai mare. Avertismentul a fost lansat de o serie de specialişti citaţi de International Herald Tribune. Potrivit experţilor, ar fi al treilea şoc de acest fel produs în ultimele decenii, după cele 2 din anii '70 şi '80. Factorii care determină acum creşterea valorii aurului negru sunt diferiţi de cei de acum 30 de ani. În anii '70, problemele erau determinate de întreruperea bruscă a exporturilor producătorilor din Orientul Mijlociu.

În prezent, avansul cotaţiilor este explicat de cererea ridicată de ţiţei din statele dezvoltate. Dezvoltarea fără precedent a economiei mondiale conduce la o creştere a nevoilor de petrol. Previziunile referitoare la preţul viitor al petrolului variază. Unii analişti consideră că preţul va scădea la 75 de dolari pe baril, anul viitor, sau chiar sub acest nivel. Alţii anticipează cotaţii de 120 de dolari pe baril. Toţi sunt însă de acord cu faptul că nivelul ridicat al preţului barilului produce temeri în rândul consumatorilor, dar şi îngrijorare în privinţa impactului asupra economiei.

Numeroşi analişti se întreabă însă cât va rezista economia mondială. Experţii anticipează că preţul barilului ar putea depăşi nivelul psihologic de 100 de dolari pe baril în următoarele câteva săptămâni. Preţul petrolului se apropie astfel de recordul istoric de 101,7 dolari pe baril, atins în aprilie 1980, în urma revoluţiei iraniene.

Antena 3

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close