Antena 3 CNN Economic Biz News Business Preţul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril într-o lună

Preţul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril într-o lună

Preţul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril într-o lună
07 Iun 2008   •   10:57

Îngrijorare în Statele Unite, după ce preţul petrolului a crescut cu 10 dolari într-o singură zi şi a atins un nou record la bursa din New York. Barilul s-a apropiat de 139 de dolari, iar lucrurile merg spre mai rău. Dolarul este mai slab ca niciodată, iar şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, de 5,5%. Previziunile sunt foarte sumbre. Experţii spun că preţul barilului ar putea ajunge la 150 de dolari până luna viitoare din cauza cererii foarte mari şi a tensiunilor politice de pe mapamond.

Problemele de la bursa din New York au venit chiar în ziua în care un ministru israelian a declarat că Israelul va ataca Iranul, dacă Teheranul continuă programul nuclear. Iranul este al doilea exportator de petrol din OPEC. Dincolo de tensiunile de la nivel mondial, cifrele şocante de la bursa newyorkeză le-au adus aminte americanilor de criza economică.
„E un semn clar şi e legat de încetinirea creşterii economice. Ca să reuşim să menţinem economia pe picioare, am apelat deja la un pachet de stimulente care include reducerea impozitelor pentru familii şi ajutoare pentru companii. Încep să apară semne că stimulentele fuincţionează, iar Congresul trebuie să ia noi măsuri”, a spus George W. Bush.

Preţul petrolului a scăzut, într-adevăr, la începutul săptămânii datorită măsurilor luate de mai multe ţări asiatice, însă creşterea a revenit. Mai mult, a atras după sine şi o scădere drastică a preţului acţiunilor la bursă. Indicele bursier Dow Jones a scăzut cu peste 400 de puncte, ceea ce reprezintă cea mai mare scădere înregistrată de la sfârşitul lunii februarie.

Strategul financiar Brian Gendreau susţine că „Piaţa este îngrijorată de faptul că nu ne confruntăm doar cu o recesiune superficială, de moment. Va fi o recesiune pe termen lung, prelungită, care va afecta serios veniturile şi din această cauză preţurile scad pe piaţa acţiunilor.”

Antena 3

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close