Antena 3 CNN Economic Biz News Business Preţurile la gaze şi energie vor scădea

Preţurile la gaze şi energie vor scădea

Preţurile la gaze şi energie vor scădea
26 Apr 2007   •   08:07

Preţurile la gaze şi energie electrică vor scădea în acest an în termeni reali, spune ministrul Finanţelor şi Economiei, Varujan Vosganian. Astfel, eventuala majorare va fi mai mică decât inflaţia. Potrivit lui Vosganian, preţurile la gaze şi energie electrică vor scădea în acest an, în termeni reali, cu 2-3%, respectiv 0,2-0,3%. Această ieftinire nu se va simţi neapărat în facturi pentru că preţurile pot rămâne neschimbate şi doar influenţa ratei inflaţiei să dea o scădere în termeni reali.

Influenţa majoră va veni, în scenariul aceasta de pe urma întăririi leului. Gazele naturale şi petrolul au costuri calculate în dolari, şi leul este în apreciere continuă. Astfel, preţul din dolari va fi mai mic la transformarea în lei. Dar în ecuaţia tarifelor se află marea necunoscută. Cotaţiile internaţionale la petrol, în funcţie de care sunt calculate şi preţurile la gaze.

În prezent asistăm iarăşi la o scumpire a ţiţeiului ale cărui cotaţii au crescut cu 26% în ultimele trei luni. Acestea sunt preţuri ale tranzacţiilor cu livrare la termen, peste două-trei luni şi efectele la consumator atunci se vor resimţi. În plus existîă un decalaj între cotaţiile ţiţeiului şi preţul la gaze luat în calcul la stabilirea de către autoritaea de reglementare a tarifelor pentru consumatori. Efectele se vor vedea în toamnă, exact înainte de începerea sezonului rece.

Ministrul Vosganian, la economiei de la sfâritul anului trecut, pare să fi făcut o adevărată pasiune din a tot avansa procente de creştere sau descreştere a preţurilor la utilităţi. La începutul lunii martie anunţa că preţul actual al gazelor naturale va fi menţinut până la sfârşitul anului, iar în eventualitatea în care va exista totuşi o creştere a preţurilor, va fi de cel mult 2%.

Anterior, ministrul indicase că avansul preţurilor gazelor naturale la consumatorul final ar putea ajunge până la 8% în acest an, dar ar putea fi limitat la 5-6%. E bine totuşi că merge descrescător. Energia electrică s-a scumpit însă de la 1 aprilie cu 4%.

Antena 3

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close