Antena 3 CNN Economic Biz News Business Previziuni pesimiste: Moneda unică europeană, în România, abia din 2015

Previziuni pesimiste: Moneda unică europeană, în România, abia din 2015

Previziuni pesimiste: Moneda unică europeană, în România, abia din 2015
22 Apr 2008   •   18:53

Potrivit unui sondaj Reuters în rândul analiştilor, România va adopta euro în 2015, la un an după ce moneda unică europeană va fi introdusă în Bulgaria şi Ungaria. Cei 29 de analişti intervievaţi în perioada 11-22 aprilie anticipează că Slovacia va fi singurul stat membru al UE care va trece la euro în 2009, în timp ce Estonia şi Lituania vor intra în zona euro în 2012, iar Cehia, Letonia şi Polonia în 2013.

„Estimările referitoare la momentul adoptării euro de către statele din Europa Centrală au devenit, pe ansamblu, mai puţin optimiste, ca urmare a accelerării inflaţiei şi agravării dezechilibrelor externe”, a declarat Dagmar Alpen, analist la firma Oppenheim. România şi-a stabilit ca obiectiv să adopte euro în anul 2014, ceea ce înseamnă că va trebui să intre în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n.r.) în anul 2012. În perioada de doi ani, se aplică un regim de curs cu flotare complet liberă, iar BNR nu poate avea intervenţii pe piaţa valutară.

Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut. De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB.

Antena3.ro

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close