Antena 3 CNN Economic Biz News Business Primele credite relaxate intră pe piaţă

Primele credite relaxate intră pe piaţă

Primele credite relaxate intră pe piaţă
14 Mai 2007   •   08:26

Primele credite în condiţii relaxate pot fi accesate chiar de luni la unele bănci. Avansul poate scădea până la zero, iar rata poate ajunge la 65% din cât câştigă lunar clienţii cu venituri mari. Până acum numai o singură instituţie financiară a obţinut aprobarea Băncii Naţionale a României privind normele interne de creditare. Chiar dacă BNR a acceptat să schimbe condiţiile de creditare pentru o bancă comercială, totuşi costurile creditelor, adică dobânda, comisioanele şi altele rămân nemodificate.

Principalele noutăţi se referă la avansul minim obligatoriu şi gradul de îndatorare. Astfel, banca nu va mai solicita avansul minim obligatoriu de 25%. Acesta a fost redus până la 15% cu posibilitatea de diminuare spre zero, în anumite condiţii. De exemplu, dacă cel care solicită creditul va lua o proprietate a carei valoare este dublă faţă de cât cere, banca ar putea finanţa integral valoarea achiziţiei.

În ceea ce priveşte gradul de îndatoare, el ar putea creşte chiar până la 65%, dar numai în funcţie de clasa de risc şi de venitul lunar al solicitantului sau al familiei acestuia. În plus, nu se va ţine cont de natura creditului, respectiv pentru nevoi personale, de consum, sau de tip imobiliar ori ipotecar. În aceste condiţii, rata lunară maximă pentru creditele contractate poate ajunge la 65% din venituri, ceea ce înseamnă cu 25% mai mult decât era permis până la aprobarea noilor norme.

Valoarea cheltuielilor lunare va fi stabilită în funcţie de numărul de persoane din gospodărie. Astfel, dacă un client doreşte să împrumute o anumită sumă de bani printr-un credit de nevoi personale şi are un venit net pe familie de 5.250 lei, se va putea îndatora lunar cu 2.935 lei. Adică aproape dublu faţă de o rată lunară maximă de 1.575 lei acceptată în prezent. Reprezentanţii băncii spun că există şi soluţii pentru acei clienţi care nu sunt ajutaţi de istoricul de credit.

Antena 3

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close