Antena 3 CNN Economic Biz News Business Privatizarea Romgaz ? abia după 2008

Privatizarea Romgaz ? abia după 2008

Privatizarea Romgaz ? abia după 2008
21 Feb 2007   •   14:07

Romgaz ar putea fi privatizată abia după 2008. Pentru a face rost de bani de investiţii, Romgaz ar putea să concesioneze cele 150 de perimetre pe care le exploatează în prezent. La preţuri corecte, susţine Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Guvernul a decis să renunţe la varianta privatizării producătorului intern de gaze cu un investitor strategic. Cel mai probabil, un pachet de acţiuni de cel puţin 30% va fi scos la vânzare pe piaţa de capital. Romgaz este unul dintre pilonii programului energetic, aşa că nu poate fi scăpat din mână uşor.

?Poate ne gândim să eliberăm licenţe de exploatare şi altor privaţi, astfel încât să înlăturăm această dificultate pe care o are Romgaz cu investiţiile în zona de exploatare. Cu o singură condiţie. Să avem preţuri corecte pentru concesiuni şi redevenţe şi un contract clar pentru activitatea ulterioară a companiei?, a declarat Ministrul Economiei şi Comerţului,Varujan Vosganian.

Ministrul a precizat condiţiile în care s-ar concesiona zăcămintele Romgaz, după ce a fost întrebat de un ziarist, la o dezbatere publică, dacă şi perimetrele companiei de gaze se vor privatiza. În opinia publică s-a întărit ideea că cele ale Petrom au fost date pe bani puţini.

Varujan Vosganian crede că privatizarea Petrom ?trebuie văzută într-o perspectivă mai largă şi, dacă socotim forţa de muncă, impozitele, evoluţia producţiei, nu se poate vorbi despre un insucces, ci dimpotrivă

Romgaz deţine acorduri de concesiune pentru opt perimetre de explorare şi 150 de perimetre de exploatare. Compania deţine şi capacităţi de înmagazinare subterană de trei miliarde metri cubi şi asigură o treime din consumul de gaze naturale din România, capacitatea de producţie anuală depaşind şase milioane de metri cubi. De privatizarea companiei s-au interesat până acum Gazprom, Lukoil, Wintershall, Ruhrgas, Gaz de France şi Mol.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close