Antena 3 CNN Economic Biz News Business Privatizarea Tractorul - un tun imobiliar?

Privatizarea Tractorul - un tun imobiliar?

Privatizarea Tractorul - un tun imobiliar?
05 Iul 2007   •   21:28
Platforma industrială Tractorul Braşov, o potenţială mină de aur imobiliară, intră pe mâinile unei firme complet necunoscute, înfiinţată anul acesta. Flavius Investiţii, firma care a câştigat licitaţia, a apărut în ianuarie. O lună mai târziu, Tractorul intra în lichidare voluntară şi cei aproape 2.000 de salariaţi erau disponibilizaţi. Flavius a scos din joc nume grele şi, deşi un alt competitor oferise exact acelaşi preţ, firma a câştigat fără drept de apel. Explicaţia este cel puţin ciudată: Flavius Investiţii s-a înscris prima la licitaţie. Cert este că, pentru fix preţul de pornire a licitaţiei, adică 77 de milioane de euro, firma obţine întreg patrimoniul Tractorul şi, poate cel mai important, terenul de sub complex, de 140 de hectare. Valoarea acestuia depăşeşte 200 de milioane de euro, apreciază specialiştii imobiliari.

Acţionar principal la Flavius Investiţii este un off-shore cu sediul în Cipru. Astfel de firme sunt folosite adesea pentru a ascunde adevăraţii oameni din spatele afacerii. Discreţia în jurul câştigătorului licitaţiei la Tractorul Braşov e maximă. Chiar dacă firma de PR, aceeaşi care s-a ocupat şi de campania lui Traian Băsescu, a anunţat că este vorba de o companie înfiinţată de un grup de investitori privaţi britanici. Nici măcar licitaţia nu a fost tocmai publică.

La licitaţie nu au mai apărut reprezentanţii lui Ioan Neculae, patronul FC Braşov, nici compania indiană Mahindra, nici fraţii Păunescu şi nici patronul Atlassib, Ilie Carabulea, care se interesau la un moment dat de Tractorul.

În momentul în care uzina braşoveană a fost falimentată, multă lume a bănuit acolo ceea ce se numeşte o făcătură imobiliară. Misteriosul câştigător al licitaţiei are ca principal obiect de activitate tocmai dezvoltarea-promovarea imobiliară.

Lichidatorul a anunţat că din banii obţnuţi pentru uzină se va începe de săptămâna viitoare plata salariilor restante către muncitorii disponibilizaţi şi achitarea datoriilor către creditori.

Biz Bazar

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close