Producătorii de lapte afectaţi de criză vor fi sprijiniţi de stat

31 Mar 2010   •   11:51
Producătorii de lapte afectaţi de criză vor fi sprijiniţi de stat lapte

Producătorii de lapte afectaţi de criză vor fi sprijiniţi de stat cu sume cuprinse între 200 de euro şi 2.400 de euro de exploataţie, suma totală fiind de 5 milioane de euro, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
"Se desemnează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia sa de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ca autoritate competentă pentru aplicarea prevederilor Regulamentului UE al Comisiei de stabilire a unei măsuri de sprijinire a sectorului laptelui şi al produselor lactate. Suma prevăzută pentru România, echivalentul în lei a 5,01 milioane de euro, se distribuie la solicitarea producătorilor de lapte care depun cererea la centrul judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti", se arată în proiectul de act normativ care sprijină producătorii "afectaţi grav de criza din sectorul lactatelor".

Beneficiarii trebuie să fie persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale şi să fie înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, ca producători cu cote de livrări lapte pentru 2008-2009.

De asemenea, ei trebuie să demonstreze că sunt deţinători de cotă la data de 31 martie 2010, şi să fi produs mai mult de 10 tone de lapte în anul anterior.

Pot depune cerere şi persoanele fizice neautorizate, cu condiţia să se autorizeze până la termenul limită de depunere a cererilor, respectiv 30 aprilie 2010.

Suma pe care o va primi fiecare producător se calculează conform cotei individuale de livrări la data de 31 martie, pentru anul de cotă 2008-2009. Astfel, producătorul care a livrat o cantitate între 10 şi 20 de tone va primi un sprijin de 200 de euro pentru exploataţie, iar cel care a livrat între 200 şi 500 de tone va primi 2.000 de euro.

"Producătorii care au livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone, până la 200 de tone de lapte, beneficiază de sprijin financiar a cărui valoare se calculează pe baza cotei individuale de livrări efectiv realizate la 31 martie 2009", potrivit proiectului de act normativ.

Astfel, producătorii din această categorie vor primi între 236 de euro şi 2.360 de euro, iar cei care livrează peste 500 de tone de lapte vor beneficia de un sprijin de 1.200 de euro.

"Producătorii care livrează anual cantitaţi de lapte între 20 şi 200 de tone reprezintă baza producţiei, specifică majorităţii zonelor rurale din România. Aceştia îşi realizează venitul necesar din activitatea de producţie şi sunt cei mai expuşi crizelor economice şi financiare", se mai arată în proiectul de hotărâre.
Antena3.ro

x close