Antena 3 CNN Economic Biz News Business Profit de 200% la ţigările de contrabandă. Singurul perdant: statul român

Profit de 200% la ţigările de contrabandă. Singurul perdant: statul român

Profit de 200% la ţigările de contrabandă. Singurul perdant: statul român
Sursa foto: tigari
07 Ian 2010   •   15:56

Creşterea spectaculoasă a preţurilor la ţigări în ultimele luni - de la 6,3 lei la aproape 10 lei pe pachet a dus la explozia cererii pentru ţigări de contrabandă, scrie Capital.

Ultimele scumpiri masive au avut loc pe final de an şi mai ales după 1 ianuarie, cu aproape un leu pe pachete după creşterea accizelor, ce trebuiau aliniate la nivelurile minime convenite cu Uniunea Europeană. Preţul unui pachet de ţigări s-a dublat în mai puţin de doi ani.
Dat fiind că un pachet de ţigări a ajuns să coste aproape 10 lei, vânzarea ţigărilor de contrabandă a ajuns fenomen naţional. În schimb, pachetele din Ucraina şi Republica Moldova se vând acum ?ca pâinea caldă?, după şocul de la 1 ianuarie, când preţul s-a majorat brusc cu 12-13 bani pe pachet odată cu noua acciză.
Un pachet de Winston costă în Republica Moldova 7,5 lei moldoveneşti, la cursul BNR, rotunjit, 1,8 lei româneşti. Preţul cu care se vinde în piaţă este de 5,5 lei. Prin urmare, contrabandistul câştigă 3,7 lei la un singur pachet.
Totuşi, consumatorul este mulţumit, pentru că acelaşi sortiment de ţigări, produs în România costă 9,3 lei. Astfel, câştigă toată lumea: statul moldovean, caer încasează un plus de accize, contrabandistul şi fumătorul român.
Singurul care pierde este statul român, care nu-şi mai încasează accizele, ţinând cont că, pentru 2010, bugetase o creştere cu 26% a încasărilor la acest capitol.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: profit statul roman tigari
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close