Antena 3 CNN Economic Biz News Business Proiect de lege ANPC: Băncile nu vor mai putea majora dobânda şi comisioanele fără acordul clientului

Proiect de lege ANPC: Băncile nu vor mai putea majora dobânda şi comisioanele fără acordul clientului

Proiect de lege ANPC: Băncile nu vor mai putea majora dobânda şi comisioanele fără acordul clientului
13 Oct 2008   •   13:22

Băncile româneşti vor fi obligate să fie mai atente cu clienţii lor. Instituţiile bancare vor fi nevoite să schimbe condiţiile contractuale. Clienţii care îşi vor face credite vor afla de la semnarea contractului cum se va modifica dobânda pe tot parcursul derulării contractului de împrumut, potrivit unui proiect de lege propus spre adoptare de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Bancilor li se îngrădeşte practic libertatea de a face orice modificare fără acordul clientului. Orice dobândă pentru care clientul a semnat, va rămâne neschimbată, la fel şi comisioanele. Dacă banca vrea să schimbe dobânda, trebuie să îl anunţe pe client cu 30 de zile înainte. În cazul în care clientul nu este de acord cu noile condiţii,el poate să ramburseze întreg creditul, fără a plăti penalizări.
Proiectu prevede şi amenzi între 5000 şi 50.000 lei pentru băncile care nu respectă aceste reglementări.
Potrivit preşedintelui ANPC, Dan Vlaicu, propunerea legislativă vine ca urmare a unui control, efectuat în ultimele luni la peste 20 de instituţii bancare, dintre care 14 au fost sancţionate.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close