Antena 3 CNN Economic Biz News Business Propunerea ANPC de a lega dobânda la creditele în lei de rata medie interbancară, respinsă de băncile româneşti

Propunerea ANPC de a lega dobânda la creditele în lei de rata medie interbancară, respinsă de băncile româneşti

Propunerea ANPC de a lega dobânda la creditele în lei de rata medie interbancară, respinsă de băncile româneşti
16 Oct 2008   •   17:05

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) se declară împotriva propunerii Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorului (ANPC) de a uni dobânzile variabile la creditele în lei de rata medie iterbancara (ROBOR). Potrivit preşedintelui ARB, Radu Graţian Gheţea, propunerea ANPC este inaplicabilă din cauza variaţiilor prea mari ale ratei medii interbancare. În plus, acesta susţine că o astfel de măsură ar fi irelevantă într-o piaţă cu adâncime mică.
"A fost recomandarea comunităţii bancare să legăm nivelul maxim al dobânzii de aceea practicată în piaţa interbancară", a declarat Radu Graţian Gheţea. În opinia sa, băncile se aşteptau la o asemenea măsură, ţinând cont că, din 2010, ar fi intrat oricum în vigoare recomandările Comisiei Europene privind forma contractului de credit.
Reprezentanţii ANPC susţin că proiectul legislativ care reglementează costul creditării este oportun în contextul crizei financiare internaţionale. Potrivit actului normativ, dobânda variabilă ar urma să se modifice pornind de la indici de referinţă, respectiv ai pieţei monetar-bancare. Reglementarea ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2009.
În luna iunie, bancherii atrăgeau atenţia că dobânda ROBOR nu mai poate fi utilizată ca dobândă de referinţă pentru creditele în lei din cauza volatilităţii sale ridicate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ANPC
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close