Antena 3 CNN Economic Biz News Business PSD vrea desfiinţarea Fondului Proprietatea

PSD vrea desfiinţarea Fondului Proprietatea

PSD vrea desfiinţarea Fondului Proprietatea
07 Feb 2007   •   18:37

Partidul Social Democrat cere guvernului ?să îşi asume eşecul? Fondului Proprietatea şi să găsească o altă formă de despăgubire pentru proprietarii care au fost deposedaţi abuziv de regimul comunist. ?Fondul Proprietatea se transformă într-un obiect de speculă şi de îmbogăţire a clienţilor politici protejaţi de actuala Putere?, apreciază PSD, care critică şi ?lipsa totală de interes pe care Guvernul Tăriceanu o manifestă faţă de chiriaşii caselor naţionalizate?, cheltuind miliarde de euro ?pe investiţii lipsite de substanţă?.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agenţiei Rompres de PSD, sumele proiectate de guvern pentru despăgubirea în numerar a proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist nu sunt cuprinse în Legea bugetului pentru anul în curs. De asemenea, statul român a pierdut recent al nouălea proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cauze legate de nefuncţionarea Fondului Proprietatea.

Ministerul Finanţelor a anunţat pe 6 februarie 2007 că a elaborat un proiect de Ordonanţă de Guvern privind accelerarea procedurii de acordare a despăgubirilor. Una dintre modificări permite persoanelor despăgubite să obţină banii în numerar, dacă suma nu depăşeşte echivalentul în lei a 200.000 euro, sumă care va fi efectuată de o direcţie înfiinţată în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Până în prezent, au fost emise titluri de despăgubire de peste 400.000.000 euro. Şi au fost transferate de la Ministerul Finanţelor Publice acţiuni în valoare de aproximativ 40.000.000 euro, către un număr de peste 100 persoane despăgubite.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close