Antena 3 CNN Economic Biz News Business Raiffeisen poate pierde 252 milioane euro din cauza falimentului Lehman Brothers

Raiffeisen poate pierde 252 milioane euro din cauza falimentului Lehman Brothers

Raiffeisen poate pierde 252 milioane euro din cauza falimentului Lehman Brothers
18 Sep 2008   •   14:30

Grupul bancar austriac Raiffeisen Zentralbank (RZB) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că poate pierde 252 de milioane de euro din cauza falimentului băncii americane Lehman Brothers. Raiffeisen Bank România, al cărei acţionar majoritar este Raiffeisen International, care la rândul ei are ca acţionar majoritar RZB, asigură însă că această expunere nu va avea niciun efect direct asupra instituţiei din România.

Potrivit Reuters, reprezantanţii Raiffeisen Zentralbank au precizat că "Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) deţine creanţe Lehman (obligaţiuni, în principal) şi este, în consecinţă, afectată direct. Riscul net la care este expus RZB se ridică la 252 milioane euro". Corina Vasile, PR Director la Raiffeisen Bank România, a declarat pentru Antena3.ro că profitul RZB pe primele şase luni din 2008 este de 879 milioane de euro, astfel că "expunerea anunţată este relativ mică" şi în cazul în care aceasta s-ar transforma în totalitate într-o pierdere, "RZB singură o poate absorbi".

Corina Vasile a explicat şi faptul că, în general, băncile româneşti sunt "mai protejate" faţă de criza american, neavând expuneri directe către sistemul financiar din SUA. PR Directorul Raiffeisen Bank România a confirmat pentru Antena3.ro şi ceea ce spuneau analiştii, anume că "efectul situaţiei internaţionale pe piaţa locală s-ar putea simţi prim prisma scumpirii valutei" şi, implicit, a creditelor în valută.

Răspunsul Raiffeisen Bank România, referitor la comunicatul de presă RZB(pdf)

Comunicatul de presă Raiffeisen Zentralbank Osterreich (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministerul Muncii, anunţ pentru toţi angajaţii din România
x close