Antena 3 CNN Economic Biz News Business Raport: Mafia italiană a profitat de criză - profit de 78 miliarde euro

Raport: Mafia italiană a profitat de criză - profit de 78 miliarde euro

Raport: Mafia italiană a profitat de criză - profit de 78 miliarde euro
Sursa foto: arma mana
28 Ian 2010   •   11:22

Mafia devine cea mai mare companie din Italia, după ce mafioţii s-au orientat spre bursă pentru a-şi spăla profiturile. Sindicatul crimei a profitat de recesiunea din 2009 pentru a-şi creşte profiturile cu aproape 8 procente , criza financiară făcând companiile şi chiar bursa mai vulnerabile în faţa mafioţilor care au mulţi bani lichizi.
"Mafia Inc. îşi întăreşte poziţia de compania numărul unu în Italia" arăta un raport publicat miercuri de asociaţia Confesercenti.
Se estimează că impactul este egal cu circa 7 procente din producţia economică a Italiei, bucurându-se de o creştere sănătoasă într-un an când economia Italiei a scăzut cu aproape cinci procente.
Experţii au prezis că atunci când a început criza, 'Ndrangheta din Calabria, cu o mare parte din traficul mondial de droguri, Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli şi Sacra Corona Unita din Puglia vor avea şi mai mari cereri de împrumuturi.
Raportul arată că mafioţii au putut să spele veniturile prin cumpărarea de active ieftine şi au găsit forţă de muncă ieftină printre şomeri.
Confeserscenti cita date oficiale care arătau că mafia ar putea viza bursa să îşi spele banii.

Cifra de afaceri de anul trecut a mafiei a fost calculată la 135 miliarde euro. Traficul de droguri, persoane sau arme este estimat la 68 miliarde euro. ?Afacerile ? cu contracte publice, jocuri de noroc sau falsuri au adus 25 miliarde euro, cămătăria -o sumă identică.
Mafia a plătiti 1,17 miliarde euro în salarii, 2,75 miliarde pentru a corupe oficialii, a investit 26 miliarde şi a spălat circa 19.5 miliarde euro, apreciau cercetătorii.
"Profiturile" totale au ajuns la 78 miliarde euro.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mafia criza economica
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close