Antena 3 CNN Economic Biz News Business Raportat la anul 2007, creditul în franci elveţieni a crescut de aproape patru ori

Raportat la anul 2007, creditul în franci elveţieni a crescut de aproape patru ori

Raportat la anul 2007, creditul în franci elveţieni a crescut de aproape patru ori
25 Sep 2008   •   17:05

Din cauza fluctuaţiilor monedei euro, din ce în ce mai mulţi români contractează credite în franci elveţieni. Dacă anul trecut ponderea acestor credite reprezenta 2,6 miliarde lei, în 2008 creditele în franci elveţieni au atins cifra de 10 miliarde lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat în repetate rânduri bancherilor să renunţe la acest tip de credit, motivând că multe persoane nu cunosc riscurile la care se expun. Considerat de unii bancheri o monedă mai sigură decât euro, francul elveţian este, conform opiniei lui Isărescu, "o monedă de refugiu în care fac plasamente investitorii în perioade tulburi, întărindu-l".

În 2008 s-a înregistrat o creştere cu 20 de procente şi în cazul creditelor garantate cu ipotecă, acestea reprezentând acum 51% din total.

Avantajul creditului în franci elveţieni îl constituie dobânda semnificativ mai mică. Există însă şi riscul ca francul elveţian să se aprecieze în condiţiile actuale de criză economică. De exemplu, moneda elveţiană s-a apreciat faţă de leu cu 25% din iulie 2007 până acum. Din această cauză, cei care aveau o rată de 1.000 franci elveţieni plătesc acum 1.250 de franci elveţieni pe lună.

Pentru toate aceste motive, analiştii economici recomandă creditele în lei ca fiind cele mai sigure.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: franci elvetieni credite bancare
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close