Antena 3 CNN Economic Biz News Business Rata anuală a inflaţiei a atins 8,61%. Doar în iunie, alimentele s-au scumpit cu 0,32 procente

Rata anuală a inflaţiei a atins 8,61%. Doar în iunie, alimentele s-au scumpit cu 0,32 procente

Rata anuală a inflaţiei a atins 8,61%. Doar în iunie, alimentele s-au scumpit cu 0,32 procente
10 Iul 2008   •   15:00

Preţurile alimentelor au crescut în iunie cu 11,77% faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,61%, apropiindu-se de maximul ultimilor doi ani. Cel mai accelerat avans a fost înregistrat de alimente şi, în special, de fructele proaspete, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În iunie, alimentele s-au scumpit în medie, cu 0,32 de procente.

În ceea ce priveşte fructele, analiştii economici spun că scumpirile din iunie sunt discutabile şi că o posibilă explicaţie ar putea fi legată de faptul că fructele din producţia internă, cireşele, caisele sau pepenii, au preţuri destul de ridicate. În schimb, s-au ieftinit ouăle, lactatele şi legumele.

Produsele nealimentare nu au înregistrat diferenţe foarte mari. Acestea s-au scumpit, în medie, cu 0,28 la sută. Combustibilul are cea mai semnificativă creştere, de 1,26 la sută, iar preţul medicamentelor şi al elecronicelor a scăzut uşor.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în iunie, la 8,61%, un nivel mai ridicat faţă de cel din mai, cu 0,15 la sută. Unii analişti estimează că luna viitoare, inflaţia va ajunge la 9, 5-9,6 la sută.

În august şi septembrie, inflaţia ar putea scădea uşor, spun economişltilor. În luna mai, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a declarat că inflaţia va rămâne în afara ţintei până în primul trimestru din 2009.

Antena3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close