Antena 3 CNN Economic Biz News Business Războiul dintre producători şi hipermarketuri se mută la tribunal

Războiul dintre producători şi hipermarketuri se mută la tribunal

Războiul dintre producători şi hipermarketuri se mută la tribunal
29 Mai 2008   •   10:32

Marile hipermarketuri au fost chemate în instanţă de către producătorii care încearcă să îşi recupereze datoriile de milioane de euro. Reprezentanţii producătorilor susţin că marii retaileri nu îi plătesc pentru că folosesc banii pentru speculaţii financiare. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, susţine că uneori producătorii aşteaptă luni de zile pentru a-şi recupera banii. El a explicat pentru HotNews de ce retaileri din România nu îşi onorează la timp contractele cu furnizorii.

?Pentru retailer este cel mai profitabil credit. Să ne gândim că se strânge o sumă de 5 milioane de euro, bani care trebuie plătiţi către producători; aceşti bani sunt ţinuţi în conturi o lună sau două. Profiturile sunt imense şi intră în buzunarul conducerii acestor lanţuri de magazine?, a declarat Sorin Minea pentru Hotnews.

De asemenea, preşedintele Romalimenta îi acuză pe marii retaileri că nu îi plătesc pe producători pentru a face specula. ?(...) Dacă să zicem că leul trece printr-o perioadă de depreciere, hipermarketurile ţin banii în conturi şi cumpără valută, după care, când leul revine, o convertesc?.

Sorin Minea mai spune că lanţurile de hipermarketuri au impus pe piaţă contracte extrem de păguboase pentru producători. Acestea conţin clauze cu penalităţi în cazul în care marfa nu este livrată la timp. În schimb, nu există clauze pentru întârzierea plăţii.

Antena 3

×
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close