Antena 3 CNN Economic Biz News Business "Războiul hipermarketurilor" a luat sfârşit: taxele de raft nu mai sunt obligatorii

"Războiul hipermarketurilor" a luat sfârşit: taxele de raft nu mai sunt obligatorii

"Războiul hipermarketurilor" a luat sfârşit: taxele de raft nu mai sunt obligatorii
26 Iun 2008   •   19:46

Producătorii şi reprezentanţii hipermaketurilor s-au înţeles, în principiu, asupra Ghidului de bune practici, după trei luni de negocieri. Potrivit Ghidului, controversatele taxe de raft sau de promovare nu mai sunt obligatorii. Scandalul preţurilor umflate din hipermarketuri pare atfel să fi ajuns la final. Ghidul de bune practici va fi semnat miercurea viitoare.

Ghidul prevede renunţarea la unele taxe impuse de hipermarketuri, cum ar fi cea de deschidere de magazin, ceea ce ar putea influenţa preţurile la raft. O altă prevedere a ghidului este obligativitatea producătorilor de a vinde tuturor magazinelor cu acelaşi preţ.

"Taxele nu mai sunt impuse, nu mai sunt clauze în contract, iar refuzul de a le plăti nu poate fi motiv de delistare (renunţare la colaborare - n.r.).

O altă prevedere importantă este cea privind penalităţile în oglindă (retailerii vor plăti penalităţi pentru întârzieri în realizarea plăţilor, similare cu cele plătite de furnizori în situaţii precum întârziere la livrarea mărfurilor - n.r.), respectarea termenelor de plată, definirea preţului de vânzare", a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de Mediafax.

Producătorii sunt de părere că prevederile Ghidului ar putea însemna, în acelaşi timp, reducerea sau menţinerea preţurilor în magazinele de proximitate şi chiar în supermarketuri.

"Noi sperăm să însemne reduceri de preţ, dar mai sunt factori din afara acestei negocieri care pot influenţa preţul, indiferent de Ghid. Oricum efectele lui nu se vor simţi imediat, ci în circa două luni. Consumatorii vor avea oricum şansa să găsească preţuri diferite, în magazine diferite", a precizat Minea pentru Mediafax.

Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close