Antena 3 CNN Economic Biz News Business Reactorul 2 de la Cernavodă, din toamnă

Reactorul 2 de la Cernavodă, din toamnă

Reactorul 2 de la Cernavodă, din toamnă
28 Ian 2007   •   12:00

Reactorul 2 de la Cernavodă va funcţiona la capacitate maximă în toamna acestui an, a anunţat ministrul Economiei şi Comerţului, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă susţinută duminică. Acesta a subliniat, de asemenea, strategia energetică a României pentru următorii ani. Potrivit acesteia, obiectivul primar al Guvernului are în vedere creşterea producţiei de energie electrică, în vederea scăderii dependenţei energetice pe timp de iarnă. Varujan Vosganian este de părere că o astfel de strategie va conduce la dezvoltarea ţării.

Strategia avută în vedere vizează şi construirea celorlalte două reactoare nuclearelectrice de la Cernavodă, fapt care presupune o investiţie de 2,2 miliarde de euro. Potrivit ministrului, părţile interesate se vor reuni într-o societate comercială în mod egal. Potrivit ministrului, există deja investitori care s-au arătat dispuşi să se implice în acest proiect. Cele două reactoare urmează să fie date în funcţiune în anul 2014. Astfel, 30% din necesarul de energie al României va fi produs la Cernavodă, un oraş care are puţin peste 20.000 de locuitori.

Un alt subiect abordat a fost extracţia de cărbuni, care a scăzut foarte mult. Motivul scăderii este faptul că exproprierea pentru cauze de utilitate publică a fost foarte lentă. Vosganian a elaborat un proiect de lege privind exploatarea cărbunelui, potrivit căruia procedurile de expropriere trebuie urgentate, iar câmpurile de extracţie a cărbunelui trebuie să fie mărite. O altă problemă ar fi cea a credibilizării Ministerului Economiei şi Comerţului. Astfel, trebuie să arătăm că MEC nu are nimic de ascuns. Am iniţiat deja programe de transparentizare a pieţei energetice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close