Antena 3 CNN Economic Biz News Business Reprezentanţii AIG România refuză să comenteze declinul companiei mamă din SUA

Reprezentanţii AIG România refuză să comenteze declinul companiei mamă din SUA

Reprezentanţii AIG România refuză să comenteze declinul companiei mamă din SUA
16 Sep 2008   •   19:23

AIG, nume de top pe piaţa asigurărilor, este prezent şi pe piaţa românească. 240 de mii de români şi-au încredinţat contribuţiile pentru fondul de pensii private obligatorii al AIG şi alţi 500 de mii au asigurări de viaţă la AIG România. Întrebarea tuturor acum este ce se va întâmpla cu AIG România şi, implicit, cu banii lor, în condiţiile în care firma-mamă din Statele Unite este în pragul falimentului.

Reprezentanţii AIG România refuză să facă orice fel de comentarii, dar instituţiile de pază ale sistemelor de pensii şi de asigurări susţin că nu ar trebui să intervină nici un fel de problemă în România, indiferent ce se întâmplă peste Ocean.

În cel mai rău caz, compania-mamă nu mai aduce bani în AIG România. De retras nu poate retrage însă decât profitul propriu, căci banii sunt ai asiguraţilor români. Teoretic, contribuţiile românilor la fondul de pensii AIG sunt garantate prin mecanismele de reglare a pieţei. În sistemul pensiilor private obligatorii, AIG are aproape 240 de mii de clienţi în România, fiind al treilea fond ca mărime din sistem.

Singurele venituri ale companiei de pensii, subsidiară a AIG din America, sunt veniturile din comisionul de administrare prevăzute de lege în maximul permis, respectiv 2,5 la sută din valoarea contribuţiei care se încasează şi până la 0,06 la sută pe an, din activul net administrat.

Teoretic, o astfel de companie ca AIG nu cade ca o piatră ci, în picaj fiind, este prinsă şi preluată de un finanţator mare. În cazul AIG este însă destul de greu de găsit un jucător mai mare, căci până săptămâna trecută era cel mai mare asigurător din Statele Unite.

"Dacă decide să se retragă din piaţă, în termen foarte scurt desemnăm un alt administrator care să preia fondul. Banii din fond rămân ca şi până acum în cont la o bancă depozitară" a declarat Marcel Oancea, preşedintele CSSPP.

Fondurile de pensii private obligatorii, etapa doi, au început abia în acest an, iar contribuţiile strânse sunt doar pentru opt luni. Asta explică şi activul mic al AIG România. Apoi vin reglementările. În aceste zile, directorul AIG din Statele Unite a trimis tuturor angajaţilor un mail de încurajare. În mesaj se spune: "Pe plan mondial, francizele AIG de asigurări de viaţă şi generale sunt de neegalat, continuă să funcţioneze eficient, iar prognozele de dezvoltare a acestora sunt extrem de favorabile".

O astfel de franciză este şi cea din România. Angajaţii AIG de la noi au primit alături de această scrisoare o a doua, semnată de managerul general Theodor Alexandrescu. Este tot un mesaj optimist în care managerul AIG România îşi exprimă credinţa că anii cei mai buni abia urmează.

Acţiunile AIG s-au prăbuşit în această seară la o valoare de şapte ori mai mică decât săptămâna trecută. Cel mai probabil, soarta companiei americane AIG se va decide în următoarele ore.

Observator

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close