Antena 3 CNN Economic Biz News Business Reţeta de succes a ALRO Slatina

Reţeta de succes a ALRO Slatina

Reţeta de succes a ALRO Slatina
01 Mar 2007   •   08:38

Controversele legate de ALRO Slatina continuă. Ziariştii de la ?Jurnalul Naţional? publică o anchetă în care arată cum a devenit producătorul de aluminiu din Slatina din consumator de energie, furnizor. În articolul intitulat ?Cum a ajuns ALRO Slatina băiat foarte deştept? ziariştii descriu modul în care societatea şi-a cumpărat cu 4 milioane de dolari, un câştig de 20 de milioane de dolari. Şi în plus a primit şi statutul de furnizor de energie. La scurtă vreme după ce preşedintele Traian Băsescu i-a trimis fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş, rezoluţia pe memoriul ALRO, compania Energy Holding, care livra curent către ALRO, a anunţat că renunţă benevol la contractul cu firma din Slatina. Şi asta în ciuda faptului că acest contract era unul extrem de avantajos.

Surse de pe piaţa energiei, au declarat pentru ?Jurnalul Naţional? că profitul minim aplicat energiei livrate pe toată durata contractului, Energy Holding ar fi avut, până în 2012, câştiguri de minim 5 ori mai mari decât cele 4 milioane de dolari încasate. După ce Energy Holding a renunţat la contract, Alro a încheiat aproape instantaneu un contract de livrare directă cu Hidroelectrica, până în 2013, în condiţii economice şi mai avantajoase decât cele din înţelegerea anterioară cu Energy Holding - care oricum îi livra energie la cel mai mic preţ de pe piaţă.

Din momentul în care ALRO a încheiat contractul cu producătorul de stat, Hidroelectrica, combinatul de aluminiu din Slatina şi-a câştigat şi statutul de furnizor de energie. Lucru confirmat de lista furnizorilor de energie, disponibilă pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, cât şi de statisticile date publicităţii de actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

În prezent, compania ALRO, pe de o parte consumă cel mai ieftin curent electric din România şi, pe de altă parte, poate să vândă mai departe. Astfel, ruşii de la ALRO, concluzionează cei de la ?Jurnalul Naţional?, au devenit ?cei mai deştepţi dintre băieţii deştepţi ai energiei?.

Antena 3

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close