Antena 3 CNN Economic Biz News Business Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară la 2,25%

Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară la 2,25%

Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară  la 2,25%
18 Mar 2008   •   20:55

Rezerva Federală a Statelor Unite (FED) a redus, marţi, rata dobânzii de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, de la 3% la 2,25% pe an, o scădere semnificativă, dar sub estimările analiştilor şi ale investitorilor din piaţa financiară, în încercarea de stopa intrarea într-o recesiune profundă a economiei SUA. Dobânda a coborât astfel la cel mai scăzut nivel de după februarie 2005.

Banca centrală a subliniat că riscurile cu care se confruntă economia se menţin, sugerând astfel că dobânda cheie ar putea fi redusă din nou dacă va fi necesar. Totodată, FED estimează că rata inflaţiei va coborî în următoarele trimestre, reflectând o scădere a preţurilor pentru energie şi mărfuri.

Decizia Comitetului de politică monetară vine la două zile după ce FED a anunţat o serie de măsuri radicale în încercarea de a stabiliza sistemul financiar.

Astfel, instituţia a redus anterior diferenţa dintre dobânda de discount, la care acordă împrumuturi băncilor, şi rata overnight, de pe piaţa interbancară, la numai un sfert de punct procentual.

Anterior, banca a oferit instituţiilor financiare credite de 200 de miliarde de dolari, sub formă de titluri de Trezorerie, ce vor putea fi garantate inclusiv prin instrumente financiare care au la bază ipoteci.

În plus, FED a luat şi alte măsuri mai puţin obişnuite, precum acordarea unei finanţări de 30 de miliarde de dolari, pentru a face posibilă preluarea băncii de investiţii Bear Stearns de către JP Morgan.

În pofida mai multor reduceri ale dobânzii de politică monetară şi a măsurilor de suplimentare a lichidităţii pe pieţele financiare, economia americană se confruntă cu un declin accentuat. Potrivit unor date recente, numărul locurilor de muncă din SUA, atât producţia industrială, cât şi vânzările de retail s-au redus.

FED a redus dobânda de politică monetară cu trei puncte procentuale de la mijlocul lunii septembrie 2007, dintre care două puncte de la începutul acestui an.

Măsura luată marţi de Fed a determinat scăderea a cotaţiei dolarului în raport cu euro, la 1,5701 unităţi, faţă de 1,5795 unităţi anterior. Faţă de moneda japoneză, dolarul a coborât la 98,23 unităţi, comparativ cu 98,65 unităţi înainte de decizia Fed.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close