Antena 3 CNN Economic Biz News Business Robert Zoellick e noul preşedinte al Băncii Mondiale

Robert Zoellick e noul preşedinte al Băncii Mondiale

Robert Zoellick e noul preşedinte al Băncii Mondiale
26 Iun 2007   •   10:21

Consiliul Directorilor Băncii Mondiale l-a confirmat cu unanimitate de voturi pe Robert Zoellick în funcţia de preşedinte. Zoellick a fost prpus de preşedintele SUA, George Bush, care a trebuit să găsească alt şef pentru Banca Mondială în locul lui Paul Wolfowitz, forţat să demisioneze. Zoellick este fostul reprezentant american pentru Comerţ şi fost număr doi în Departamentul de Stat american. Zoellick, care lucrează în sectorul privat, la banca de afaceri Goldman Sachs, din iunie 2006, este un adept al liber schimbului şi a alternat parcursul său între diplomaţie la cel mai înalt nivel şi comerţ internaţional.

La 53 de ani, el se bucură de contacte de înalt nivel în Europa, China, Africa şi America latină. Mandatul lui Zoellick, cu o durată de cinci ani, se va suprapune cu cel al lui Wolfowitz pentru o săptămână, înainte de preluarea oficială a conducerii instituţiei, la 1 iulie. Conform Mediafax, prioritatea noului preşedinte va fi soluţionarea divergeneţelor între acţionari şi personal şi restabilirea credibilităţii băncii, afectată de conflictul care, în ultimă instanţă, a atras demisia lui Wolfowitz.

Vechiul preşedintele al Băncii Mondiale a fost forţat să demisioneze după ce a ieşit la iveală că a acordat o mărire de salariu ilegală iubitei lui, angajată a Băncii. Demisia lui intră în vigoare la sfârşitul lunii iunie. În vârstă de 63 de ani, Paul Wolfowitz a devenit preşedinte al Băncii Mondiale în 2005, după ce fusese demnitar la Pentagon şi susţinător important al războiului din Irak. El şi-a propus, între altele, să elimine corupţia din Banca Mondială, dar până la urmă a căzut chiar el în capcană.

Antena3.ro

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close