Antena 3 CNN Economic Biz News Business România ar putea adopta moneda Euro în 2015 - cu un an mai târziu decât se estimase

România ar putea adopta moneda Euro în 2015 - cu un an mai târziu decât se estimase

România ar putea adopta moneda Euro în 2015 - cu un an mai târziu decât se estimase
Sursa foto: Euro
19 Ian 2009   •   08:25

Deficitul bugetar şi leul slab ne îndepărtează de euro. Potrivit specialiştilor străini, trecerea la euro în 2014 este un obiectiv greu de atins. Ţara noastră ar mai avea nevoie de cel puţin un an, peste termenul prognozat, pentru a adopta moneda unică. Cu toate acestea, autorităţile române sunt optimiste.
Ţelurile autorităţilor din România nu prea se potrivesc cu estimările străinilor. Dacă în ţara nostră autorităţile şi-au stabilit ca obiectiv intrarea în zona euro până în 2014, agenţiile de evaluare cred că acest lucru va fi greu de îndeplinit.
Fitch Rating, de exemplu, consideră că România nu va adopta moneda unică europeană până în anul 2015 şi asta pentru că ţara noastră trebuie să atingă nişte standarde care să ne ducă la nivelul mediu de dezvoltare din UE.
?Ne menţinem estimarea privind adoptarea euro în 2015. România s-a depărtat însă de la procesul de convergenţă, comparativ cu luna august a anului trecut, când am formulat estimarea privind intrarea în zona euro în 2015, având în vedere că deficitul fiscal s-a adâncit probabil la circa 5% din PIB în 2008, peste pragul de referinţă de 3%, iar leul a devenit mai instabil", se arată într-un raport Fitch.
Obiectivul adoptării euro în 2014 ar putea fi totuşi îndeplinit, în opinia vicepreşedintelui Moody's Investors Service. Acesta avertizează însă că, din cauza schimbărilor care au loc în prezent în economie, ţara noastră nu s-ar putea încadra în acest termen.
Pentru a se alinia zonei euro, România trebuie să îndeplinească o serie de condiţii legate de inflaţie, deficitul bugetar, datoria publică, cursul de schimb şi dobânzi, precizează cotidianul Gândul.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene din mai, România îndeplineşte doar un criteriu din cele necesare adoptării monedei europene, mai precis cel privind stabilitatea bugetară.
Anul trecut, atât Agenţia financiară Fitch, cât şi Standard & Poor's au coborât ratingurile României pentru credite pe termen lung în valută.
Antena 3

×
Subiecte în articol: moneda euro deficit bugetar
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close