Antena 3 CNN Economic Biz News Business România ar putea trece la euro în 2012

România ar putea trece la euro în 2012

România ar putea trece la euro în 2012
18 Mai 2007   •   08:01

Guvernatorul Băncii Naţionale spune că România ar putea adopta euro mai devreme decât se prevăzuse. Ţinta iniţială era 2014, dar acum a apărut un nou orizont: 2012. Atingerea lui ar presupune însă ca economia României să meargă impecabil. Înainte de a adopta euro şi de a renunţa în mod istoric la leu, economia noastră va trebui să demonstreze că leul are un mare grad de stabilitate faţă de moneda europeană.

Ceea ce ştie Isărescu, dar probabil se fereşte să spună, este că o ţintă mai ambiţioasă ar forţa poate Guvernul să vadă mai degrabă de lucrurile importante decât de frecuşurile politice.

?Cei care sunt nerăbdători în a adopta euro trebuie să înţeleagă că în zona euro va intra nu numai Bucureştiul, Timişoara sau Constanţa. Vor intra şi satele de la 80 de km de Bucureşti care au probleme structurale grave?, a spus Isărescu.

Iar cât costă infrastructura nimeni nu ştie şi nici nu este asta singura problemă. Cât de curând ne vom confrunta cu reforma sistemului de pensii şi cu cea a sistemului de sănătate. Toate cer eforturi bugetare iar noi trebuie să ne încadrăm în indicatorii de convergenţă nominală: inflaţie scăzută, dobânzi scăzute, curs de schimb faţă de euro stabil, deficit bugetar consolidat şi o datorie publică de cel mult 60% din PIB.

La cele mai multe capitole deja stăm mai bine decât ungurii sau polonezii care şi-au amânat intrarea în zona euro. Dar la altele este posibil să mai avem surprize, aşa cum şi ei au avut când s-au apucat să reconstruiască infrastructura.

Antena 3

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close