Antena 3 CNN Economic Biz News Business România este fruntaşă la... numărul de taxe

România este fruntaşă la... numărul de taxe

România este fruntaşă la... numărul de taxe
22 Apr 2007   •   10:33

Mai multe biruri decât ţara noastră mai percep doar Uzbekistanul, Ucraina şi... Congo. România se plasează pe locul şase în lume, din punctul de vedere al numărului taxelor plătite de companii. O firmă medie din Romania trebuie să plătească aproximativ 89 de taxe pe an, iar rata totală a acestor taxe reprezintă 48,9% din profit. Dar nu disperaţi! Sunt şi ţări care stau mai rău. De exemplu în Burundi şi Sierra Leone, rata totală a taxelor depăşeşte 270%. Însă există o explicaţie. Acolo rata inflaţiei este de peste 2000% ceea ce face ca o cărămidă să coste acum cât costa o vilă cu piscină acum 10 ani. În România însă inflaţia este de doar 4%, însă noi suntem campioni la tot felul de taxe... ciudate.

Un prim exemplu poate fi celebra taxa pe scaun sau mai nou taxa de primă înmatriculare. Revenind însă la la gradul de fiscalitate, la polul opus se află state precum Maldive care au o singură taxă, iar patronilor care preferă adrenalina le recomandăm zbuciumatul Afganistan. Acolo nu sunt percepute decât doua taxe.

Numărul mare de taxe nu e singura problemă cu care se confruntă companiile, numarul de ore necesar elaborarii documentelor de plată este o altă problemă. În Cehia sunt necesare 930 ore. În România, timpul de elaborare al documentelor este de doar 198 de ore. Există şi ţări in care documentele necesare plătirii taxelor se pot finaliza în foarte puţin timp. Este tot cazul Maldivelor cu mai puţin de o oră sau a Emiratelor Arabe Unite, cu 12 ore.

Observator

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close