Antena 3 CNN Economic Biz News Business România este pe locul doi în U.E., după ritmul de creştere a salariilor

România este pe locul doi în U.E., după ritmul de creştere a salariilor

România este pe locul doi în U.E., după ritmul de creştere a salariilor
17 Dec 2007   •   13:42

Costurile pentru forţa de muncă în România sunt tot mai mari. Suntem pe locul al II-lea în rândul ţărilor din Uniunea Europeană, după ritmul de creştere a salariilor, a primelor şi a altor cheltuieli cu angajaţii. Până nu demult, investitorii străini veneau la noi în ţară tocmai pentru că forţa de muncă era foarte ieftină. Un studiu făcut de Biroul de Statistică al Uniunii Europene nu mai spune însă acelaşi lucru.

Cele mai mari creşteri ale costurilor cu ora în privinţa forţei de muncă, în al treilea trimestru al acestui an, s-au înregistrat în Letonia, România, Estonia şi Lituania, în timp ce creşterile cele mai ?atenuate? s-au înregistrat în Germania şi Finlanda.

Revenind la România, salariul mediu net a crescut în intervalul octombrie 2006-octombrie 2007 cu aproximativ 320 euro, adică până la 1.084 lei. Dar, ţinând cont de inflaţie, creşterea salariului mediu net a fost de 17,2% în această perioadă.

Pe sectoare economice, în industrie s-au înregistrat cele mai mari majorări ale costurilor cu forţa de muncă. La fel de scumpe au devenit construcţiile şi serviciile.

Costuri în creştere:
Letonia - 30%
România - 23, 2%
Estonia - 20,6%
Lituania - 20,1%

Costuri în scădere:
Germania - 0,9%
Finlanda - 1,9%

Salariul mediu net în România:
- a crescut cu 25,2 %
- a ajuns la 1084 RON

Majorări pe sectoare:
- 2,5% industrie
- 3% construcţii
- 2, 4% servicii

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close