Antena 3 CNN Economic Biz News Business România, locul cinci în UE la capitolul inflaţie în luna iulie

România, locul cinci în UE la capitolul inflaţie în luna iulie

România, locul cinci în UE la capitolul inflaţie în luna iulie
14 Aug 2008   •   14:50

România se află printre statele Uniunii Europene cu cea mai ridicată inflaţie anuală, în luna iulie rata anuală a inflaţiei de 9,1 la sută plasând ţara pe locul cinci în UE, conform estimărilor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, în iulie, în Letonia (16,5 la sută), Bulgaria (14,4 la sută), Lituania (12,4 la sută), Estonia (11,2 la sută) şi România (9,1 la sută). Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Olanda (trei la sută), Portugalia (3,1 la sută) şi Germania (3,5 procente).

Pe ansamblu, rata anuală a inflaţiei în zona euro (UE-15) a fost de patru la sută în luna iulie 2008, neschimbată faţă de luna precedentă. În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a atins, în luna iulie 2008, nivelul de 4,4 procente, în creştere cu 0,1 procente faţă de nivelul de 4,3 procente înregistrat în luna iunie 2008.

Comparativ cu luna iunie 2008, inflaţia a crescut în 15 de state membre, a rămas stabilă în cinci şi a scăzut în şapte state membre UE.

Oficiul European de Statistică precizează că în cazul zonei euro componentele cu cea mai puternică creştere anuală în luna iulie 2008 au fost transporturile (7,2 procente), produsele alimentare şi locuinţele (ambele cu 6,7 procente). Cea mai scăzută creştere anuală s-a înregistrat la comunicaţii (-2,2 procente) şi îmbrăcăminte (-0,5 procente).

Agerpres

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close