Antena 3 CNN Economic Biz News Business Romania, printre cele mai vulnerabile ţări la turbulenţele financiare externe

Romania, printre cele mai vulnerabile ţări la turbulenţele financiare externe

Romania, printre cele mai vulnerabile ţări la turbulenţele financiare externe
18 Mar 2008   •   15:42

Romania este una dintre cele mai vulnerabile ţări din Europa de Est în ceea ce priveşte turbulenţele financiare externe. Motivul este deficitul de cont foarte mare, alimentat de consumul intern, apreciază specialiştii de la The Economist Intelligence Unit, într-un raport recent. Finanţarea deficitului de cont curent s-a realizat în principal prin investiţii străine directe, însă aceste venituri se vor diminua, pe măsură ce procesul de privatizare se va finaliza, amintesc economiştii.

?Europa Centrală şi de Est a beneficiat de creşterea încă puternică din zona euro, deşi în cazul unor state, precum România şi Bulgaria, cerinţele de finanţare externă sunt ridicate, astfel că aceste ţări sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor?, se arată în raport.

Riscurile legate de nivelul înalt al deficitului de cont curent al României, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, au fost subliniate de mai mulţi economişti internaţionali. Pentru acest an, estimările indică atingerea pragului de 15% din PIB.

Renumitul centru de analiză economică avertizează ţările Uniunii Europene că vor avea o creştere economică mai mică în 2008 decât cea de anul trecut şi se vor confrunta cu inflaţie mai mare.

Comisia Naţională de Prognoză anticipează pentru 2008 o creştere a Produsului Intern Brut de 6,5%, după ce în 2007 avansul economic s-a situat la 6%.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close