Antena 3 CNN Economic Biz News Business România. Valoarea restanţelor la creditele bancare s-a dublat în ultimul an

România. Valoarea restanţelor la creditele bancare s-a dublat în ultimul an

România. Valoarea restanţelor la creditele bancare s-a dublat în ultimul an
07 Aug 2008   •   09:14

Românii sunt datori vânduţi. Ei trebuie să înapoieze băncilor impresionanta sumă de 500 de milioane de euro. E de două ori şi ceva mai mult faţă de anul trecut. Au crescut foarte mult restanţele la creditele în lei. O explicaţie ar fi valul de scumpiri din acest an, neanticipat de mulţi dintre cei care au făcut împrumuturi. Cifrele de pe primul semestru arată că valoarea restanţelor la creditele contractate în monedă naţională a ajuns la 1,22 miliarde de lei. Cu 146% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Restanţe mari şi la creditele în valută. Au urcat cu 118%, la aproape 475 milioane de lei.

Cum era de aşteptat, cei mai mulţi restanţieri sunt în Bucureşti. Pe locurile următoare sunt Braşovul şi Timişoara. Numai cinci judeţe din România au reuşit să aibă restanţe sub zece milioane de lei. Cea mai scăzută valoare a fost înregistrată în Tulcea - cu puţin peste 4,7 milioane de lei.

Băncile au luat măsuri. Una dintre aceastea, de exemplu, a suspendat creditul de consum cu expunere mare în mai multe sucursale din ţară. Cu alte cuvinte, de acum încolo, vor putea contracta credite negarantate numai cei care au un istoric bun cu banca. Totuşi, în timp ce unele bănci adoptă tot felul de proceduri speciale, altele încă se mai bat în promoţii la credite ipotecare. Adică oferă dobânzi mici în primii ani de creditare, tocmai pentru a anima perioada de vară, mai slabă din punctul de vedere al vânzărilor.

În iunie, valoarea totală a creditelor era de aproximativ 179 miliarde de lei, împrumuturile în monedă naţională însumând peste 80 de miliarde de lei.

Antena 3

×
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close