Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii plătesc pentru căldură la fel de mult ca nemţii

Românii plătesc pentru căldură la fel de mult ca nemţii

Românii plătesc pentru căldură la fel de mult ca nemţii
Sursa foto: caldura
16 Noi 2009   •   13:18

Preţul mediu pe gigacalorie din România este egal cu cel din Germania, deşi PIB-ul pe locuitor este de aproximativ 5 ori mai mare în Germania, se arată într-un studiu realizat de A.T. Kearney și citat de Capital.
Costurile pentru încălzire din România depășesc cu 18% media europeană, se arată în studiul A.T. Kearney, care pune această realitate pe seama ineficienţei din industria românească, ale cărei costuri de producţie sunt foarte mari.
Sursele de încălzire din România sunt foarte poluante, spre deosebire de cele existente în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, mai spune raportul. Energia termică în România este produsă în proporţie de 41% din cărbune, nivel similar cu cel european, şi 48% din gaze naturale, faţă de 28% în statele euroepene.
Prin urmare, un preţ pe Gcal de 60 de euro este aplicat şi în Germania, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 30.428 de euro, faţă de România unde PIB-ul pe locuitor este de doar 6.334 de euro.
Cea mai ieftină gigacalorie se regăsește în Benelux, unde preţul este de 36 de euro, în timp ce PIB-ul per capita este de 48.261 de euro.
Finlandezii scot din buzunar aproape cât românii, adică 59 de euro pe gigacalorie. PIB-ul pe locuitor al Finlandei este însă de 35.094 de euro.
În Lituania, al cărei PIB pe locuitor este de 9.582 de euro, gigacaloria costă 39 de euro.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close