Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii pot face afaceri cu armata SUA

Românii pot face afaceri cu armata SUA

Românii pot face afaceri cu armata SUA
17 Apr 2007   •   14:11

Românii vor face afaceri cu armata Statelor Unite. Americanii caută firme care să le ofere, la preţuri avantajoase de la mobilier, alimente şi băuturi, până la servicii de pază şi protecţie. Oamenii de afaceri români trebuie doar să obţină un certificat special, cu ajutorul căruia vor intra într-o bază de date centralizată la Berlin. Astfel vor participa la licitaţii pentru orice bază americană de pe glob.

Oamenii de afaceri din Cluj au fost invitaţi la Camera de Comerţ, la un seminar NATO. Astfel, au aflat care sunt domeniile de interes ale americanilor. În jurul fiecărei baze americane este o intensă activitate economică. Fiecare bază este ca un micro oraş care consumă servicii şi produse 24 de ore din 24. Şi firmele româneşti au şansa să câştige pe aceasta nouă piaţă.

Dacă obţine certificatul NATO, o firmă care face prăjituri pentru clujeni ar putea, în scurt timp, să facă prăjituri şi pentru soldaţii americani din România. Oamenii de afaceri trebuie să ştie însă că americanii sunt foarte exigenţi. Un exemplu concret prezentat la seminar a fost cel al unei firme de catering care, pe drumul spre armata din Irak a fost jefuită şi a rămas fără ouăle care se aflau pe lista de meniu a soldaţilor.

2.000 de militari americani vor veni în luna august în cele patru baze militare de la Kogălniceanu, Babadag, Smârdan şi Cincu. În prima fază, cel puţin 300 de români vor fi angajaţi la cele patru baze, în special translatori şi personal pentru secretariat. În anul precedent, bugetul militar al Statelor Unite a fost de aproximativ 480 de miliarde de dolari.

Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close