Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii preferă să-şi cheltuiască venitul, în loc să economisească

Românii preferă să-şi cheltuiască venitul, în loc să economisească

Românii preferă să-şi cheltuiască venitul, în loc să economisească
22 Iul 2008   •   09:15

Aproape jumătate dintre români nu îşi permit să pună bani deoparte. Mai mult, unul dintre patru români preferă să-şi cheltuiască banii în loc să facă economii, se arată într-un studiu publicat de cotidianul "Gândul". Peste două treimi dintre români nu economisesc banii pe care îi au. Nici varianta investiţiilor nu pare să prezinte mai mult interes pentru salariatul român, scriu jurnaliştii de la "Gândul". Aproape 30 la sută din populaţia României preferă să-şi cheltuiască banii, se arată în studiu.

Motivul: banii de care dispun sunt prea puţini pentru a putea fi investiţi sau pentru a fi ţinuţi la bănci. În cazul în care reuşesc, totuşi, să pună un ban deoparte, suma respectivă nu depăşeşte, în medie, 300 de euro, adică echivalentul unui salariu mediu pe economie.

Românii sunt întrecuţi, la capitolul apetit pentru cheltuieli, de polonezi şi lituanieni, care se află pe primul loc în rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cu un procent de 42 la sută, în timp ce la coada clasamentului se află cehii, dintre care doar 20 la sută preferă să-şi cheltuiască banii în loc să-i economisească.

Analiştii financiari spun că interesul scăzut al românilor pentru produsele de economisire pe termen lung, precum pensiile sau asigurările de viaţă, este cauzat de lipsa unei educaţii financiare adecvate.

Antena3

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close