Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii s-au grăbit să-şi facă provizii. Vezi ce majorări de preţuri intră în vigoare joi (VIDEO)

Românii s-au grăbit să-şi facă provizii. Vezi ce majorări de preţuri intră în vigoare joi (VIDEO)

Românii s-au grăbit să-şi facă provizii. Vezi ce majorări de preţuri intră în vigoare joi (VIDEO)
30 Iun 2010   •   19:39

Scumpirile au scos din case românii din toată ţara. Mulţi şi-au cheltuit economiile pe provizii pentru câteva luni de acum încolo. De la începutul săptmânii, în toate magazinele a fost ca în perioada de reduceri. Producatorii anunţă scumpiri de 5-10%. Alţii spun că nu vor creşte preţurile, pentru că vor rămâne fără clienţi

TVA-ul de mâine a fost azi spaima românilor. Şi-au făcut provizii de unde au putut, mai ceva ca înainte de Crăciun. Nu pentru distracţie, ci pentru vremurile grele care vin. Au umplut cărucioarele cu baxuri de apă, de ulei, dar şi cu saci de făină şi zahăr.

Nu sunt reduceri, nu s-a dat nimic gratis. Românii au umplut portbajajele cu alimente. Apoi cămările. Magazinele de cartier, en-gross-urile sau supermarketurile au fost destinaţia principală a românilor.

Magazinele de electrocasnice n-au mai avut aşa vânzari de dinainte de criză. S-au dublat.

Procente în plus la TVA pot însemna şi sute sau mii de euro la maşini. Un Logan va costa cu peste 300 de euro mai mult. Un Opel cu aproape 550. Diferenţa la maşinile de lux va fi de peste două mii de euro. Aşa că la dealeri comenzile au curs. După aproape 2 ani.

Benzina, motorina şi ţigările vor fi şi ele mai scumpe din noaptea asta. Preţurile vor fi mai mari cu 25, 30 de bani. Asta înseamnă o majorare de aproape 6%. Iar vicioşii vor plăti cu 1 leu mai mult la fiecare pachet de ţigări.

Singurii care spun că nu vor creşte preţurile, cel puţin deocamdată, sunt firmele de taxi, restaurantele şi fast-food-urile. Nu din mărinime, ci de frică să nu piardă clienţii.

Medicamentele se vor scumpi de la 1 aprilie cu aproximativ 6,5%. Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a anunţat că majorarea este o consecinţă a actualizării preţurilor cu rata de schimb leu-euro.

Se va lua în calcul cu curs de 4,25 lei pentru un euro, faţă de un curs de 4 lei cât era în prezent. Modificările de tarife au loc în urma intrării în vigoare a ordinului ministrului Sănătăţii privind ajustarea preţurilor. În baza acestui ordin, importatorii de medicamente sunt obligaţi să aducă în România produse la preţul cel mai mic practicat în ţările europene.

Ce venituri scad de la 1 iulie:

- Bugetarii vor încasa cu 25% mai puţin cu ocazia remuneraţiei lunare.

- Pensiile speciale vor fi reevaluate

- Proprietarii cu mai multe locuinţe neînchiriate vor trebuie să achite o taxă de "solidaritate" la bugetul local, până la 30 septembrie, pe lângă impozitului pe proprietate. Taxa este evaluată la 50% - 200% din impozit

- Veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cotă de 25%

- Tichetele de masă cadou, creşă şi de vacanţă şi plăţile compensatorii vor fi impozitate

- Cota de cheltuieli deductibile cpentru drepturile de proprietate intelectuală va fi diminuată la 20% din venitul brut.

- Dobânzile din conturile şi depozitele bancare, la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%.

Observator

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close