Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii s-au împrumutat mai puţin şi au economisit mai mult în ultimul an

Românii s-au împrumutat mai puţin şi au economisit mai mult în ultimul an

Românii s-au împrumutat mai puţin şi au economisit mai mult în ultimul an
26 Aug 2008   •   23:31

Românii s-au împrumutat cu mai multă grijă în ultimul an. În plus, au devenit şi mai chibzuiţi cu banii, astfel că au reuşit să economisească - în bănci - aproximativ 6 miliarde de euro. Asta înseamnă că, teoretic, fiecare familie a pus deoparte, lunar, cam 50 de euro.

Vara trecută, când toate băncile îşi relaxaseră condiţiile de creditare, clienţii luau împrumuturi pe bandă rulantă. De atunci, pofta pentru credite, mai ales pentru cele în valută, a început să scadă constant. Bancherii spun că, până la finalul anului, această tendinţă va continua.

În schimb, tot mai mulţi români se gândesc la ziua de mâine şi economisesc mai mult. Depozitele bancare ale populaţiei au crescut, luna trecută, cu aproximativ 23 de miliarde de lei. În medie, asta înseamnă că fiecare familie din România ar pune deoparte cam 50 de euro pe lună. Asta în teorie, pentu că unii economisesc zeci de mii de euro, iar alţii - deloc. Creşterea dobânzilor i-a ademenit însă pe mulţi să lase banii în bănci.

Creşterea depozitelor şi scăderea creditelor au efecte şi asupra pieţei imobiliare. Scad preţurile la apartamente, scade şi cererea de locuinţe. Iar cei care mai au bani de investit stau în aşteptare. Aşa s-a creat un blocaj care forţează noi ieftiniri, mai ales în cazul apartamentelor vechi.

Observator

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close