Antena 3 CNN Economic Biz News Business Românii vor să scape, înainte de termen, de maşinile luate în leasing

Românii vor să scape, înainte de termen, de maşinile luate în leasing

Românii vor să scape, înainte de termen, de maşinile luate în leasing
13 Ian 2009   •   02:53

Piaţa auto şi criza pe care o traversează nu afectează numai segmentul maşinilor noi, despre care se spune, pe plan intern că ar suferi din pricina importurile de maşini second hand. Tendinţa mondială de reducere a numărului celor ce au bani sau curaj să investească într-o maşină se adânceşte şi în România, chiar şi pe segmentul pieţei de leasing, ce luase un avânt simţitor.
Mulţi dintre clienţii ce angajaseră un credit se văd nevoiţi să renunţe la automobil şi să îl returneze societăţii de unde l-au achiziţionat, chiar înainte de terminarea contractului. Acum companiile de leasing se văd ţinta unor returnări masive, iar acestea cu greu reuşesc să mai scape de maşinile înapoiate, scrie Cotidianul.
Astfel, ultimele două luni ale anului trecut au adus o avalanşă de dosare în ceea ce priveşte activitatea companiilor specializate pe recuperarea de creanţe.
?Creşterea în 2008 faţă de 2007 la nivelul numărului de restanţieri proveniţi de la companiile de leasing a fost de circa 88%, din care peste 50% s-au adăugat portofoliului agenţiei noastre doar în ultimele două luni ale anului 2008, atunci cand s-a înregistrat o adevărată avalanşă de clienţi ai firmelor de leasing care au început să îşi restituie maşinile nereuşind să îşi mai acopere ratele?, explică Iulian Urban, fondatorul companiei de recuperare Urban şi Asociaţii.
În termeni absoluţi, această evoluţie înseamnă aproximativ 2.500 de cazuri în plus pe ansamblul anului 2008 şi peste 1.200 de cazuri înregistrate doar în ultimele două luni ale anului trecut. În privinţa valorii acestor restanţe, doar pe ultimele două luni ale anului trecut se ridică la două milioane de euro. Urban şi Asociaţii lucrează cu 12 firme de leasing din România, printre care se numără şi câţiva jucători de top.
Oricum, se pare că agenţiile de leasing amână cât pot de mutl trimiterea dosarelor spre colectare la agenţiile de profil, întrucât, doresc să îşi păstreze clienţii. Astfel că vor rezolvarea conflictului pe cale amiabilă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close