Antena 3 CNN Economic Biz News Business Rubla rusească ar putea deveni monedă de referinţă în regiune

Rubla rusească ar putea deveni monedă de referinţă în regiune

Rubla rusească ar putea deveni monedă de referinţă în regiune
09 Iun 2008   •   09:31
Rubla rusească ar putea deveni o monedă de referinţă în care să se constituie rezervele financiare la nivel regional, toate acestea dacă economia statului continuă să crească şi Kremlinul reuşeşte să controleze inflaţia, a declarat, duminică, un oficial al Fondului Monetar Internaţional, citat de Mediafax. "Este probabil ca rubla să ajungă o valută mult mai importantă la nivel global. Reformele structurale necesare pentru atingerea acestui scop sunt în desfăşurare, iar un program cronologic va fi definit pe măsura aplicării lor", a precizat John Lipsky, director general adjunct al FMI.

Astfel, dorinţa arzătoare a lui Dimitri Medvedev, preşedintele Rusiei capătă contur. Succesorul lui Putin a declarat, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, că vrea să transforme rubla într-o monedă importantă pentru rezervele valutare de la nivel regional. Anunţul face parte din strategia Kremlinului de a face din Rusia un centru financiar internaţional.

Potrivit directorului FMI, Rusia îşi va atinge acest obiectiv prin reducerea inflaţiei şi menţinerea creşterii economice puternice. În acelaşi timp, pentru ca rubla să poată influenţa pieţele valutare internaţionale, Moscova are nevoie de un sector financiar puternic, a adăugat Lipsky.

Cu acelaşi prilej, Gazprom a anunţat că gazul natural produs în Rusia ar putea fi tranzacţionat în ruble, începând cu anul 2011, când gazoductul Nord Stream, din Marea Baltică, va fi dat în folosinţă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close