Antena 3 CNN Economic Biz News Business Rusia taie gradual gazele către Belarus, ţara pe teritoriul căreia tranzitează 20% din necesarul european

Rusia taie gradual gazele către Belarus, ţara pe teritoriul căreia tranzitează 20% din necesarul european

Rusia taie gradual gazele către Belarus, ţara pe teritoriul căreia tranzitează 20% din necesarul european
21 Iun 2010   •   14:25

Dmitri Medvedev, preşedintele grupului energetic Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, a tăiat exporturile către Belarus din cauza datoriilor, potrivit AFP.

Măsura ar putea afecta Europa întrucât 20 la sută din importurile de gaz rusesc ale Uniunii Europene tranzitează Belarus. Ceilalţi 80% trecând prin Ucraina.

Potrivit Gazprom, Kievul va fi folosit pentru a înlocui cantitatea de gaze care ajung în Europa prin Belarus. Compania energetică rusă exportă energie în 32 de ţări şi asigură aproximativ 25% din necesarul energetic de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene.

Directorul general Gazprom, Alexei Miller, spune că livrările către Belarus vor fi diminuate gradual: "zilnic, proporţional cu volumul datoriilor", în cazul în care autorităţile de la Minsk nu achită cei 192 milioane de dolari pe care îi datorează gigantului energetic rus.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia Belarus Dmitri Medvedev
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close