Antena 3 CNN Economic Biz News Business Rusia taie Marea Caspică cu un nou gazoduct

Rusia taie Marea Caspică cu un nou gazoduct

Rusia taie Marea Caspică cu un nou gazoduct
12 Mai 2007   •   13:40

Preşedinţii Rusiei, Turkmenistanului şi Kazahstanului au ajuns la un acord privind construirea de gazoducte, acord destinat creşterii exporturilor de gaz, a anunţat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin. ?Noi vom reconstrui gazoductul de-a lungul Mării Caspice pentru a-i da o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an şi vom construi un gazoduct paralel. Un acord va fi semnat în acest sens înainte de luna iulie?, a afirmat Vladimir Putin, după întâlnirea avută cu omologii săi din Turkmenistan şi Kazahstan, respectiv Gurbangulî Berdîmuhammedov şi Nursultan Nazarbaev, la Turkmenbaşi, pe coasta turkmenă a Mării Caspice.

Întâlnirea celor trei preşedinţi, ca şi vizitele efectuate de şeful statului rus în aceste zile în Kazahstan şi în Turkmenistan, au fost percepute de presa rusă ca o contrainiţiativă la summitul de la Cracovia, în sudul Poloniei, unde preşedinţii din cinci ţări - Polonia, Ucraina, Lituania, Georgia şi Azerbaidjan - discută de vineri securitatea energetică şi problema dirijării unor surse de energie din Asia centrală, via Caucaz, către Europa centrală.

Într-o declaraţie comună, cei cinci şefi de stat, precum şi reprezentantul personal al preşedintelui Kazahstanului au subliniat vineri dorinţa lor politică fermă de a termina realizarea unui oleoduct existent parţial, care să lege portul Odessa, la Marea Neagră, de portul Gdansk, în Marea Baltică, via Brodâi, la frontiera polono-ucraineană.

Rompres

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close