Antena 3 Economic Biz News Business Rusia taie Marea Caspică cu un nou gazoduct

Rusia taie Marea Caspică cu un nou gazoduct

12 Mai 2007   •   13:40
Rusia taie Marea Caspică cu un nou gazoduct

Preşedinţii Rusiei, Turkmenistanului şi Kazahstanului au ajuns la un acord privind construirea de gazoducte, acord destinat creşterii exporturilor de gaz, a anunţat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin. ?Noi vom reconstrui gazoductul de-a lungul Mării Caspice pentru a-i da o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an şi vom construi un gazoduct paralel. Un acord va fi semnat în acest sens înainte de luna iulie?, a afirmat Vladimir Putin, după întâlnirea avută cu omologii săi din Turkmenistan şi Kazahstan, respectiv Gurbangulî Berdîmuhammedov şi Nursultan Nazarbaev, la Turkmenbaşi, pe coasta turkmenă a Mării Caspice.

Întâlnirea celor trei preşedinţi, ca şi vizitele efectuate de şeful statului rus în aceste zile în Kazahstan şi în Turkmenistan, au fost percepute de presa rusă ca o contrainiţiativă la summitul de la Cracovia, în sudul Poloniei, unde preşedinţii din cinci ţări - Polonia, Ucraina, Lituania, Georgia şi Azerbaidjan - discută de vineri securitatea energetică şi problema dirijării unor surse de energie din Asia centrală, via Caucaz, către Europa centrală.

Într-o declaraţie comună, cei cinci şefi de stat, precum şi reprezentantul personal al preşedintelui Kazahstanului au subliniat vineri dorinţa lor politică fermă de a termina realizarea unui oleoduct existent parţial, care să lege portul Odessa, la Marea Neagră, de portul Gdansk, în Marea Baltică, via Brodâi, la frontiera polono-ucraineană.

Rompres

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close