Antena 3 CNN Economic Biz News Business Ruşii de la Gazprom şi Suek au decis crearea unei companii energetice mixte

Ruşii de la Gazprom şi Suek au decis crearea unei companii energetice mixte

Ruşii de la Gazprom şi Suek au decis crearea unei companii energetice mixte
05 Feb 2008   •   16:00

Grupurile ruseşti Gazprom şi Suek au ajuns la un acord pentru crearea unei companii energetice mixte. Viitorea companie va deveni cel mai mare grup rusesc din domeniul electricităţii, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să domine sectorul energetic din Rusia şi să readucă, parţial, monopolul pe acest segment, după destrămarea holdingului Unified Energy System (UES). Valoarea companiei mixte este estimată la peste 14 miliarde de dolari.

Autoritatea federală rusă antimonopol nu a aprobat încă formarea companiei mixte, la care Gazprom ar deţine controlul cu o participaţie de 50% plus o acţiune. Totuşi, se estimează că proiectul va fi aprobat în acest an, cu anumite condiţii minore.

Analiştii şi-au exprimat îngrijorarea că o companie Gazprom-Suek ar oferi propriilor centrale energetice un acces privilegiat la carburanţi, în timp ce firmele concurente s-ar putea confrunta cu o creştere a preţurilor.

Grupul Suek, cunoscut şi sub denumirea de compania siberiană de cărbune şi energie, este cel mai mare producător rus de cărbune, în timp ce Gazprom este cel mai mare producător de gaze la nivel mondial şi furnizează un sfert din necesarul de gaze al Europei. Anul trecut, cele două grupuri au obţinut controlul a circa un sfert din sectorul rus de electricitate, după ce au cumpărat activele puse la vânzare de UES, ca parte a liberalizării sectorului energetic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close