Antena 3 CNN Economic Biz News Business S-a schimbat sistemul de facturare a gazului. Vezi aici cum se calculează

S-a schimbat sistemul de facturare a gazului. Vezi aici cum se calculează

S-a schimbat sistemul de facturare a gazului. Vezi aici cum se calculează
01 Iul 2008   •   19:47

De marţi, plătim energia din gazul consumat. S-a schimbat sistemul de facturare din metri cubi, în kilowaţi oră. Adică fiecare consumator plăteşte calitatea gazului pe care îl consumă, şi nu cantitatea, cum era până acum. Gazele naturale distribuite românilor au o calitate diferită de la un oraş la altul. Se vede din măsurătorile lunare ale producătorilor şi transportatorilor, comunicate distribuitorilor, care vând gazul direct populaţiei.

Calităţi diferite ale gazului înseamnă că un bucureştean, de exemplu, arde o cantitate mai mare de gaz, faţă de constănţean, pentru aceeaşi ceaşcă de ceai. ?Dacă vreau să fac un ceai şi încălzesc o cantitate de apă, voi consuma o cantitate mai mică de gaze, în cazul în care puterea calorică e mai bună?, explică Bogdan Walter, director reglementare Distrizag Sud.

Gazele naturale s-au scumpit de marţi cu 12,5%. Tot marţi, Distrigaz Sud a cerut o nouă majorare a tarifelor, de 20%, din această toamnă.

Distribuitorii spun că au cumpărat gaz, la începutul anului, cu 370 de dolari pe 1000 de metri cubi, dar până în toamnă s-ar putea să fie depăşească 600 de dolari pe 1000 de metri cubi.

Iată cum se calculează facturile

BUCUREŞTI
1.000 kwh = 10,5 kwh (puterea calorifică) X 95,238 mc (cantitatea)
CONSTANŢA
1.000 kwh = 11,4 kwh (puterea calorifică) X 87, 719 mc (cantitatea)

Observator

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close