Antena 3 CNN Economic Biz News Business S&P se teme că societăţile europene vor intra în criza debitelor

S&P se teme că societăţile europene vor intra în criza debitelor

S&P se teme că societăţile europene vor intra în criza debitelor
Sursa foto: monede
01 Apr 2009   •   11:25

Standard & Poor's a avertizat că s-ar putea dovedi extrem de dificil pentru companiile europene să extindă datorii corporatiste de 565 miliarde de dolari ce au ca termen finalul anului următor.

Agenţia apreciază că producătorii de maşini deja au consumat mai toate rezervele lor de bani, ceea ce le lasă expuse crizei. De asemenea, companiile de telecomunicaţii, sau din sectorul petrolier şi de gaze sunt foarte pasibile a avea dificultăţi în refinanţarea datoriilor.

De altfel, Europa a fost prinsă cu garda jos de o prăbuşire bruscă a producţiei industriale, începând cu septembrie. Clubul statelor bogate OECD crede că economia Germaniei se va contracta cu 5,3 procente în acest an, iar Rusia cu 5,6%.
S&P se teme că societăţile de rating A sau BBB ar putea fi eliminate de pe piaţa creditelor, dacă recesiunea continuă şi anul următor. ?Noi credem că există un risc real ca reluarea graduală a activităţii aşteptată la finele anului, să dispară repede. Aceasta ar transforma o recesiune de tip "V" într-una "W" , unde două episoade de declin al producţiei sunt separate de o scurtă creştere?.

Alunecare cursurilor de schimb din Europa de Est a afectat puternci companiile cu datorii în euro sau dolari, mai ales cele de pe piaţa imobiliară. Companiile ruseşti cotate de S&P trebuie să returneze 58 miliarde de dolari până la finele anului următor. Ele s-au împrumutat în exterior deoarece bursa din Moscova nu are o piaţă a obligaţiunilor foarte dezvoltată. Problema este că multe s-au împrumutat pe termen scurt, pariind pe continuarea boomului pe piaţa petrolului.
De atunci, proiectele au fost îngheţate în Rusia. Dezvoltatorul Mirax a oprit construcţia unui turn de 98 de etaje, catalogat ca cel mai înalt din Europa. Clădirea pe jumătate constuită este acum un monument al recesiunii pe cerul Moscovei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica agentie de rating
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close