Antena 3 CNN Economic Biz News Business S.U.A. şi Uniunea Europeană au convenit asupra organizării unei serii de reuniuni pe tema crizei

S.U.A. şi Uniunea Europeană au convenit asupra organizării unei serii de reuniuni pe tema crizei

S.U.A. şi Uniunea Europeană au convenit asupra organizării unei serii de reuniuni pe tema crizei
19 Oct 2008   •   10:22

Primul summit internaţional pe tema crizei financiare va avea loc în Statele Unite, la scurt timp după alegerile prezidenţiale de la 4 noiembrie. Preşedinţii Statelor Unite, Franţei şi Comisiei Europene s-au pus de acord asupra organizării unei serii de reuniuni care să dea o replică unitară la dificultăţile prin care trece economia mondială. Ideea unui summit pe tema crizei financiare a venit de la preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care deţine şi preşedinţia Uniunii Europene în acest semestru.
Organizarea viitoarelor reuniuni a fost discutată sâmbătă, la Camp David, de preşedintele George W. Bush şi omologii săi din Franţa şi de la Comisia Europeană. Europenii doresc o reformă din temelii a actualului sistem financiar mondial. Sarkozy a precizat că economia de piaţă nu poate fi pusă în cauză, dar are nevoie de reguli care să prevină noi crize în viitor.
Mai prudent, Bush a subliniat necesitatea păstrării elementelor de bază ale capitalismului democratic - liberalismul, libertatea de întreprindere şi liberul schimb. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a precizat, ulterior, că vor avea loc mai multe summituri, deoarece problemele actuale nu pot fi soluţionate dintr-o dată. Aşa cum a propus Sarkozy, prima reuniune va avea loc, probabil, în noiembrie, într-un oraş care nu a fost încă stabilit.
Preşedintele francez dorea ca summitul să se desfăşoare la New York, deoarece tot acolo a început şi actuala criză. Nici lista participanţilor nu a fost precizată. Se crede, însă, că, pe lângă marile puteri economice din Grupul celor Opt, vor fi invitate cele mai importante state în plină dezvoltare - China, India, Africa de Sud, Mexic şi Brazilia.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy criza economica summit
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close