Antena 3 Economic Biz News Business Paradisul fiscal dispare din Panama. Președintele Carlos Varela anunță schimbări majore în politica fiscală

Paradisul fiscal dispare din Panama. Președintele Carlos Varela anunță schimbări majore în politica fiscală

19 Apr 2016   •   14:28
Paradisul fiscal dispare din Panama. Președintele Carlos Varela anunță schimbări majore în politica fiscală
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Panama va adopta până în 2018 standarde internaţionale de raportare fiscală şi va participa la schimbul automat de informaţii fiscale între ţări, a afirmat, marţi, preşedintele Juan Carlos Varela, într-un interviu acordat presei din Japonia, pe fondul revelaţiilor apărute în dosarul "Panama Papers", transmite Reuters.

"Pentru a preveni utilizarea ilegală a serviciilor financiare din Panama, dorim să cooperăm cu alte state pentru a îmbunătăţi transparenţa", a afirmat Valera, în timpul vizitei în Japonia.

Membrii OCDE, organizaţia care a ajutat la înfiinţarea schimbului de informaţii fiscale, vor vizita săptămâna aceasta Panama pentru a negocia metode specifice pentru schimbul de informaţii.

Acordul privind schimbul automat de informaţii fiscale, la care s-au alăturat aproximativ 100 de ţări, va intra în vigoare în 2017.

Panama va înfiinţa în următoarele şase luni un comitet alcătuit din experţi locali şi străini pentru a face sistemul financiar al ţării mai transparent, a explicat Valera.

Şi vicepreşedintele Isabel De Saint Malo a dat recent asigurări că Panama va aprofunda dialogul cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind schimburile de informaţii fiscale. Totuşi, a subliniat oficialul, guvernul panamez trebuie să fie "prudent şi atent" pentru a nu prejudicia sistemul bancar al ţării, care asigură 7% din PIB.

Declaraţiile oficialilor vin în contextul în care instituţii media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă reţea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienţilor cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns în mâinile jurnaliştilor.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close