Antena 3 CNN Economic Biz News Business Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, introdusă după 10 ani de luptă. Măsura, lansată de Dan Voiculescu

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, introdusă după 10 ani de luptă. Măsura, lansată de Dan Voiculescu

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, introdusă după 10 ani de luptă. Măsura, lansată de Dan Voiculescu
Sursa foto: Foto: superstock.com
de M.Z.    |    06 Feb 2014   •   10:15

Guvernul a convenit cu FMI să introducă din luna iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Metoda de aplicare va fi gata în două luni, până la următoarea misiune la Bucureşti a Fondului. 


Măsura a fost cerută încă din anul 2007, dar s-a lovit de refuzul guvernului Tăriceanu. Ideea scutirii de impozit pentru profitul reinvestit a fost vehiculată încă din 2004, atunci când Partidul Conservator era în discuţii avansate cu FMI şi ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, pentru introducerea acesteia în Codul Fiscal.

Măsura a trecut în septembrie 2007 de votul Senatului la iniţiativa lui Dan Voiculescu, dar proiectul a fost tergiversat în Camera Deputaţilor. Amânarea acestuia a fost unul dintre motivele pentru care Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Parlament. A revenit constant ca soluţie salvatore în contextul crizei. 
 
"Calculele arată că generalizarea neimpozitării profitului investit în toate activele productive ar putea genera investiţii anuale noi de peste 10 miliarde lei şi ar duce la crearea a mii de noi locuri de muncă, atragerea a zeci de mii de investitori, aducerea la suprafaţă a unei părţi însemnate a economiei subterane şi o creştere a PIB-ului de aproximativ 0,5-1% anual" scria în urmă cu o săptămână Dan Voiculescu într-o scrisoare adresată Guvernului.
 
În urma discuţiilor cu FMI de la începutul acestui an, premierul Victor Ponta a anunţat că măsura neimpozitării profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie. 
 
"În acest moment, este important CUM va fi aplicată această facilitate fiscală a cărei finalitate trebuie să contribuie la reintroducerea profitului în circuitul economic - şi nu la îmbunătăţirea disproporţionată a situaţiei financiare pentru oamenii de afaceri. Este aşadar necesar ca neimpozitarea profitului reinvestit să fie aplicată fără criterii selective şi discriminatorii şi să vizeze activele productive în măsură să genereze investiţii efective şi noi locuri de muncă", spune Dan Voiculescu pe blogul său.
 
Din cele aproape 650.000 de firme din România, o treime au raportat pierderi pentru anul 2012 în valoare de 44,5 miliarde lei. Neimpozitarea profitului reinvestit ar fi una dintre premisele pentru care întreprinzătorii vor deveni direct interesaţi să obţină profit şi să se dezvolte prin folosirea capitalului propriu. 

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close